Bálványosvár

Bálványosvár országos jelentőségű műemlékké nyilvánított várrom Kovászna megyében, Torjától északnyugatra, a Torjai-hegység és a Bodoki-hegység találkozásánál egy hegytetőn található. Az írott források nevét a 12-13. században említették először Baluanus, majd 1360-ban Castrum Balwanus néven. Egyesek szerint Bálványos vára kezdetlegesen egy dák vagy gót erőd volt, a székelyek már mint meglevőt foglalták el és újították fel. A vár ovális kerítőfalból, északi oldalán négyszögletes toronyból és az ehhez tartozó ciszternából állt. A várat egykor belső és külső várfal is védte.

Bálványosvár

Az Árpád-ház kihalását követő zűrzavaros időszak idején Ottó magyar király, a Szent Koronával együtt Erdélybe ment Kán (Apor) László-hoz, egyes források szerint azért, hogy feleségül vegye a főúr lányát, mások szerint, mert ellenségei elől menekült. Kán László elfogatta a királyt és Bálványosvárban tartotta fogva, egészen addig, míg Ottó le nem mondott a trónról és meg nem ígérte, hogy soha többé nem teszi be a lábát az országba. Apor a koronát is elkobozta és később átadta Károly Róbertnek.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Bálványosvár

A várat a 17. század elejéig az Aporok lakták, míg végül 1603-ban Apor László, a vár akkori ura el nem esett Székely Mózes ellen vívott brassói csatában. Ezt követően özvegye, Lázár Borbála otthagyta a várat és leköltözött a Torján épített kényelmes kastélyába. A vár ezt követően gyors pusztulásnak indult.

Bálványosvár

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A gondozatlanság és a vidéken sokszor előforduló földrengések lerombolták a hatalmas zömtornyot, és a falak egy része a mélybe omlott. Ma már csak a torony romjai látszanak és a falainak egy része. Az erdő beborítja a hegyet és a vadon növő rekettyés uralja a vár udvarát is.

Bálványosvár

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Ezen még a vár belteréről is bajosan megközelithető torony volt hihetőleg a vár legrégibb része. Valódi cyclopsi mű, mely a vár teljes elestével is végvisszavonulási pontul szolgált; mint ilyennek épitészete is sokkal erőteljesebb a többi falakénál. E zömtorony – mint egyáltalában a vár – nem faragott, hanem válogatott laposkövekből épült, oly szilárd ragacscsal, hogy az ezredév esőjétől áztatott falak még most is bonthatlan szilárdan állanak.” – Orbán Balázs

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük