A Transzfogarasi út

A Transzfogarasi út, másként 7C jelzésű országút (Drumul Național 7C) a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Curtea de Argeș településeket. Az 1970-es években építették. 2042 m magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van. Két történelmi országrészt köt össze: Erdélyt és Havasalföldet.

A Transzfogarasi út

A hivatalosan 7C elnevezésű országút 151 kilométer hosszú: egészen pontosan a Pitești melletti Bascov falu után kezdődik és a Cârțișoara helység közelében lévő 1-es számú (Nagyszeben-Brassó) országúttal való találkozási pontnál ér véget. Az igazán érdekes, szerpentinekkel teli része a Fogarasi-havasokban kanyarog 91 kilométer hosszan a Vidraru-gáttól Cârțișoara helységig.

A Transzfogarasi út

Nicolae Ceaușescu román diktátor katonai szállítási útvonalnak építtette, mert az 1968-as prágai tavasz után attól tartott, hogy a Szovjetunió Romániát is megszállhatja. Az út 1989-ig hivatalosan az ő nevét viselte (Drumul Transfăgărășan Nicolae Ceaușescu). Katonák építették, hivatalos adatok szerint az építkezés alatt 40 ember veszítette életét különféle balesetekben, a nem hivatalos becslések szerint több százan vesztették életüket.

A Transzfogarasi út

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Az út lenyűgöző szépségű tájon vezet keresztül, elhalad a Bilea-vízesés telep, a Bílea-tó és a mesterséges Vidraru-tó mellett. A Transzfogarasi út elkészülte megkönnyítette a hegység megközelítését, ezért az 1970-es évek óta nagyon sok turista érkezik. A nagy turistaforgalom együtt jár a környezetre káros hatások növekedésével.

A Transzfogarasi út

Az út lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva. A hóviszonyoktól függően októberben vagy novemberben lezárják és csak június elején, közepén nyitják meg újra. Az út honlapján olvasható információ szerint a hivatalos nyitvatartás július 1-től november 30-ig tart.

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Check Also

Erdély

“Kedves Anyaországi Magyarok!” – egy erdélyi magyar levele

Egy Erdélyben élő magyar férfi levele fut vírusszerűen a Facebookon, amit most közreadok vélemény és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük