Gyimesbükk

Gyimesbükk (románul Ghimeș-Făget) községközpont Romániában, Bákó megyében. A történelmi Erdély egyik legkeletibb települése. A falu Csíkszeredától 32 km-re északkeletre, a Gyimesi-szoros alsó kijáratánál fekszik. A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Szépvízi járásához tartozott. 1950-ben Bákó régióhoz csatolták át, ma Bákó megye része.

Gyimesbükk

A Gyimesi-hágón áthaladva a Csángóföld következik. Gyimesbükknél található az ezeréves határ, ott ér véget az ország, melyet István király Mária kegyeibe ajánlott. A romokon felkapaszkodva, a havasok völgyeiben kanyargó Tatros folyó mesebeli vargabetűket leírva öleli körbe a határdombot.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Gyimesbükk

Határában a Gyimesi-szoros jobb oldalán még láthatók az egykori határszéli Rákóczi-vár romjai, melyet Bethlen Gábor építtetett 1626-ban. Később Rákóczi Ferenc, majd a Habsburgok is megerősítették. Védelmi szempontból nem volt jelentős, de az alatta 30 méterrel futó út és a rajta folyó kereskedelem ellenőrzését el tudta látni. A várba egy meredek lépcsősoron lehetett feljutni, melyet zsindelytető védett.

Gyimesbükk

A monda szerint 1789-ben Latz András székely harcos lóháton vágtatott fel és le ezen a lépcsőn, pedig addig ezt lehetetlennek tartották. Az új vasútvonal 1897-es építése miatt a hegyoldalon és a lépcsőn egy tizenöt méteres bevágást kellett ejteni. Ezt követően a régi lépcső helyére egy meredekebb, ma is látható, 95 fokból álló feljárót építettek.

Gyimesbükk

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Rákóczi-vár tövében, közvetlenül a történelmi határ mellett található a 30. számú vasúti őrház, amely a Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb őrháza volt a Mádéfalva-Gyimesbükk vasútvonalon. Az őrház 1897-ben épült a magyar és a román állam közti szerződés alapján, a Csíkszereda – Gyimesbükk – Palánka – Kománfalva vasútvonal részeként. A 30. számú őrházat 1920 után a román vasúttársaság, a CFR használta, 1940-től 1944-ig ismét a MÁV, illetve a Magyar Honvédség.

Gyimesbükk

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Ekkor az épület pincéjében és mellette lőrésekkel ellátott bunkert alakítottak ki. A hatvanas évektől 2003-ig többségében használaton kívül volt. Ekkor vásárolta meg Deáky András gyimesbükki lakos, aki a legfontosabb állagmegóvási munkákat elvégeztette a házikón és Gyimesbükknek ajándékozta. A település környékén ma is láthatók Magyarország egykori határkövei (felfelé a Rákóczi-vár után követve a hegygerincet), összesen 3 határkő látható.

Gyimesbükk

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük