10 film amit kötelező megnézni, ha Erdélyben élsz, vagy oda indulsz!

Erdély - Székelyföld - Gyimesek
Erdély – Székelyföld – Gyimesek

Erdélybe és persze a Partiumba, a Bánátba az Anyaországból legtöbben az ott élő majdnem egymillió honfitárs, és rokon miatt látogatnak, de mellette a természeti látnivalók és a gasztronómia is vonzza a Magyarországiakat. Most ebben a cikkben 10 olyan filmet mutatunk be, amit kötelező megnéznie annak, aki Magyar!

Itt letöltheted és magaddal is viheted telefonodon az Erdély applikációt!

 

1. Az első filmben 10 meseszép helyre kalauzolunk el a Kárpátokba!

 

2. Aki nem járt még egy esztenán, az még igazán nem is volt Erdélyben! Az esztenák a pásztorok, juhászok és csordások nyári szálláshelye, ahová esténként a jószágokat terelik és itt készítik a sajtokat.

 

 

3. Az alábbi filmben Erdély kulturális épített örökségét lehet megismerni és persze, ha már a You-Tube csatornára kattintasz, akkor érdemes feliratkozni és az értesítéseket is bekapcsolni!

 

4. Románia harmadát, Erdély majd negyedét erdőségek borítják ahol sajnos manapság több fát vágnak ki illegálisan, mint hivatalosan. Az alábbi filmben a legkörnyezetkímélőbb, de nehéz munkába nyerhetünk bepillantást.

 

5. Mindenki szereti az Erdélyi konyhát, aminek egyik különlegessége a padlizsánkrém, a vinete. A filmben Judit, a Muzsikás vendégház tulajdonosa, szakácsője ossza meg velünk a receptjét, amit mindenki szeret.

 

Itt rendelni is lehet székelyföldi padlizsánkrémet: 

Székely Padlizsánkrém – 300g

 

6. Ha Erdélyben jársz, akkor mindenféleképpen érdemes ellátogatni a Gyimesekbe, ahol a kíváncsi turistát nem csak a meseszép táj, a „patakország” nyűgözi le, hanem a Csángók kedvessége, vendégszeretete


 

7. Erdélyt érdemes télen is felkeresni, de sajnos már ide is régen begyűrűztek a klímaváltozás hatásai, de itt a Kárpátok mélyén még találunk azért havat, ha nem is annyit, mint 20 évvel ezelőtt.

 

8. A Kárpátok legnagyobb hegységtömbjét érdemes nem csak nyáron, hanem télen is felkeresni. A Fogarasi-havasok tizenötször nagyobb területen fekszik, mint a Tátra! Itt a hegyek mélyén még rengeteg érintetlen turistamentes helyet lehet találni!


 

9. A Kárpátok legszebb vízesését a Bánátban, az Al-Dunánál, a Cserna kanyonban találjuk és a különlegességét nem a vízesés magassága adja, hanem az, hogy a vízesés szélétől a sziklafalig 14 méter a távolság.

 

10. Mivel felsorolni is nehéz Erdély csodáit, a Kárpátok szép helyeit, így egy kis összefoglalóval zárnánk a cikket. Ne felejts el feliratkozni a You-Tube csatornánkra és kövess minket a facebookon is.

 

Fedezd fel te is a térképen Erdély látnivalóit!

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük