Akció!

Fantázia sparhelt – tűzhely

Original price was: 123.000Ft.Current price is: 109.000Ft.

Fantasy sparhelt, hagy az ételei 
új ízt kaphassanak!

 

Fatüzelésű sparhelt - Fantázia
Fatüzelésű sparhelt – Fantázia

Leírás

A sparheltokat még most is gyártják, építik. Olcsó, egyszerű és jó, mindössze egy négyzetméter a konyhában és egy kémény kell hozzá!

 

Írjon e-mailt, ha kérdése lenne, a kályhával, szállítással kapcsolatban! Küldje el a telefonszámát, felhívjuk! E-mail cím: erdelyi.magazin@gmail.com

 

Fűtő és sűtő-főző készülék, 8,7 kW tejesítmény, Ø130 füstcső átmérő

A sparhelt méretei: hossz – 800, magasság – 750, szélesség – 437 mm, A sütő mérete: 390x200x400 mm  Súlya: 46,5 kg

A kályhatest zománcozott acélból készült.

A sparhelt ajtói és a teteje öntöttvas!

 

24 hónap garancia!

 

Fatüzelésű sparhelt - Fantázia
Fatüzelésű sparhelt – Fantázia

 

Rendelje meg a tartozékokat is a sparhelthoz!

Fantázia sparhelt – tűzhely – tartozékok

Sokan ugyanakkor közülük is elfelejtkeztek, illetve a múlt visszahozhatatlan részének tartanak egy háztartási eszközt, melynek fő erénye – s ez a nevében is benne van -, hogy takarékos. Ez a sparhelt. Pedig még most is gyártják, építik. Olcsó, egyszerű és jó, mindössze egy négyzetméter a konyhában és egy kémény kell hozzá.

A közismert nevén sparheltnek hívott tűzhely elnevezése németül sparherd, magyarul takaréktűzhely. Az elnevezés egyértelműen utal a legfőbb tulajdonságára: spórolni lehet vele. A sparhelt a kemencét váltotta le a XIX. század közepétől fokozatosan, miközben csaknem ugyanolyan jól lehetett benne sütni és főzni (sokkal jobban, mint a mai tűzhelyekben), valamint fűteni vele a lakást. Sokan azt hiszik, hogy a sparhelt már a múlté, de a számok nem ezt mutatják.

 

fatüzelésű tüzhelyen készítve finomabb lesz az étel!
fatüzelésű tüzhelyen készítve finomabb lesz az étel!

 

Miért jó vele a sütés és a főzés?

A sparhelteket a városokban fával, vidéken pedig kukoricaszárral vagy csutkával fűtötték, és a bennük készült sütemények minősége nem sokkal maradt el a búbos kemencében sütött tésztáktól. A főzőrészben keletkezett forró levegő ugyanis körbejárta a sütőrészt, amely vastag samottréteggel volt borítva. Ennek következtében a tészta egyenletesen pirult, magasra felnyúlt, és az égetett agyaghoz hasonló összetételű samottban lejátszódó fizikai folyamat következtében az íze is jó volt. Ráadásul a sparherd a mai fogalmaink szerint igen energiatakarékos tűzhelynek számított. Valószínűleg azért is kapta a “takaréktűzhely” elnevezést, mert főzés közben ugyanazzal a hővel sütni is lehetett benne, sőt az elkészült ételt a kályha tetején félrehúzva, melegen tartotta – derül ki Kun Ákos Egészségkímélő ételek ínyenceknek című könyvéből.

Takarékoskodjon az energiával, főzzön ön is sparhelton!
Takarékoskodjon az energiával, főzzön ön is sparhelton!

 

Fatüzelésű sparhelton készítik ételeiket még most is sok helyen a Csángók!

 

 

További információk

Tömeg 46 kg
Méretek 800 × 750 × 437 cm