A szovátai Medve-tó

A gyógyfürdőzés igazi hírneve Szovátán a Medve-tóhoz kapcsolódik. A tó az 1870-es évek vége felé alakult ki az itt található kaszáló beszakadása következtében, amit azután feltöltöttek a rajta átfolyó patakok. A Medve-tó mellett még több kisebb, hasonló adottságokkal rendelkező tó is található itt, mint például a Fekete-, a Mogyorósi-, a Zöld- és a Veres-tó.

A szovátai Medve-tó
A szovátai Medve-tó

Szállásajánlatunk Szovátán:

Galéria

A Medve-tó hőmérséklete az évtizedek folyamán fokozatosan csökkent. A legmelegebb rétegekben a heliotermia kialakulása után 80 fokos hőmérsékletet is mértek, majd a víz hőmérséklete 1902-ben 61, 1910-ben 51, 1965-ben pedig 33 fokra csökkent. A hőmérséklet csökkenése a beömlő édesvízzel, valamint a fürdőzők számának növekedésével hozható összefüggésbe. A tó sótartalma a mélységgel fokozatosan növekszik, míg el nem éri a 220-300 g/l koncentrációt (összehasonlításként: a tengervíz sókoncentrációja 34 g/l körül mozog). Vízhőmérséklete a strandidőszakban általában 25-30 fok közötti, de  tavaszi nyitás előtt a víz hőmérséklete 1,5 m mélyen eléri a 38-40 fokot is.

A szovátai Medve-tó
A szovátai Medve-tó

A Medve-tó hasznosítására a kialakulása után hamarosan sor került. 1894-ben Sófalvi Illyés Lajos földbirtokos megszerezte használati jogát, fürdőengedélyt kért és kapott, 1900-ban pedig megalapította Szovátafürdőt. Ezért van, hogy a tavat kezdetben Illyés-tó néven emlegették, és csak 1910-től vált általánossá a Medve-tó elnevezés, kiterített medvebőrre emlékeztető alakja miatt.

A szovátai Medve-tó
A szovátai Medve-tó

A fürdőélet a vasút kiépítése után lendült fel igazán, a tó mellé meleg fürdőt, sétányokat építettek, a telepet közművesítették, és egyre szaporodott a villák száma is. Kisebb-nagyobb megtorpanásokkal a fürdőtevékenység innentől kezdve folyamatosan bővült, 1932-ben már 110 villában, 1600 szoba várta a gyógyulni vágyó vendégeket. Napjainkban Szováta újabb felvirágozás kezdetén van, hiszen a magyarországi Danubius Hotels Rt. megvásárolt a fürdőtelepen több szállodát, valamint hosszú távra bérbe vette a Medve- és a Mogyorósi-tavakat. A szállodákat felújították, a tavak környezetét rendbe tették, megteremtve ezáltal a minőségi gyógyturizmus lehetőségét.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Romániában, Erdélyben, Maros megyében, Szovátán található sókarszton létrejött heliotermikus tó, 1875-ben keletkezett, a világ legnagyobb heliotermikus tava. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Sótartalma a felszínen 100 g/l, mélyebben 220-300 g/l.

A szovátai Medve-tó
A szovátai Medve-tó

Vize a helioterm jelenség következtében 35°C-ra is felmelegszik 2 m mélységig; de a tó kialakulásakor legmelegebb rétegében 80°C-ot is mértek. Hőmérséklete a beömlő édesvíz és a fürdőzők miatt csökkent. A tó vizét a múlt század óta használják a meddőség gyógyítására, de ajánlják különböző reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére is.

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Szováta közelében találjuk Korondot is és a Parajdi sóbányát is. Érdemes elutazni Marosvásárhelyre is. Szováta közelében találjuk a Zetelaki-víztározót és a Csorgókő vízesést is. Valamint Bágy, Székelyderzs,  a Lázár kastély Gyergyószárhegyen és a Madarasi-Hargita sincs messze.

A szovátai Medve-tó
A szovátai Medve-tó

Szováta térképen

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …