A Királykő-hegység

A Királykő-hegység

Királykő-hegység Erdély keleti részén helyezkedik el. A Bucsecs-hegységgel és a Leaota-hegységgel együtt a Déli-Kárpátok legkeletibb részét alkotja. Nyugaton a Fogarasi-havasok és a Jézer-hegység, északon a Fogarasi-havasok tartozó Szág-hegység, keleten a Bucsecs és a Leoata-hegység határolja. A hegység északkeleti lábánál helyezkedik el Zernest település. A hegység egész területe a Királykő Nemzeti Park részét képezi. A Királykő vonulata fordított L betűhöz hasonlít.

A Királykő-hegység

A kisebbik rész a kelet felé elnyúló 1816 méter magas Kis-Királykő. A nagyobbik vonulat a Nagy-Királykő, amelynek a legmagasabb pontja a 2238 méteres Pásztor-orom. További magasabb hegyek a Nagy-Királykőn: Grind-csúcs (2229 m), Hosszú-orom (2210 m). A Kis-Királykőt és a Nagy-Királykőt a Hasadék-nyereg (1660 méter) választja el egymástól. A Királykő területén 161 barlangot ismerünk, közülük a 367 méter hosszú Medve-barlang és a 629 méter hosszú Dambovicoara-barlang a legnagyobb.

A Királykő-hegység

A hegység évi középhőmérséklete 0 °C és 2 °C között változik. A hegygerincen nyáron is előfordulhat fagypont alatti hőmérséklet. Télen gyakran beáll a hőinverzió, amikor a hegygerincen melegebb van, mint a hegy lábánál lévő völgyekben és medencékben. Nagyobb magasságokban a szél szinte állandóan jelen van, és néha elérheti a 180 km/h sebességet is. A csapadék mennyisége évente 1000-1300 mm, amelynek 50%-a hó. Télen és tavasszal a keleti oldalon lavinák vannak.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A Zernyesti-szoros

Az erdélyi Kárpátok királynőjének joggal nevezhető hegység, mely a Fogarasi-havasok szomszédságában fekszik. Szemet gyönyörködtető szépségének, sziklatornyokkal és sziklaalakzatokkal sűrűn díszített gerincének, vadságának köszönheti nevét. A hegység egyetlen 22 km hosszú, csipkézett mészkőgerinc a Bucsecs és a Fogarasi-havasok között, melyből 9894 hektár a Nemzeti Park része. Növényvilágának különlegessége, a szigorúan védett, csodás szépségű királykői szegfű, mely az egész világon csak itt terem.

A Zernyesti-szoros

A Királykő-hegység előtt érdemes felkeresni Nagyszeben, Fogaras és Brassó, városát, de Barcarozsnyót és a Törcsvári (Drakula) Bran kastélyt sem szabad kihagyni. A közelben találjuk még a Bucsecs-hegységet.

A Királykő-hegység térképen

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …