Bágy

Bágy kicsi falvát Hargita megyében találjuk, közigazgatásilag Homoródszentmártonhoz tartozik. Környéke már az őskortól lakott, írott forrásokban a falut először 1554-ben említik Bagij néven. 1628 óta saját törvényei vannak, amelyeket a helyiek ma is ismernek és betartanak. A környező területeken vaskori és római kori emberi tevékenységek nyomait fedezték fel.

Bágy

Református templom Középkori eredetű református templom, tornyában két harang hangja hívja az egyre fogyatkozó híveket istentiszteletre. A nyolcszögű szentéllyel rendelkező református templom alapjait egy, a XIV-XV. században épült gótikus templom maradványai képezik. Ma építészeti műemlék.

Bágy környéke

A bágyi vár romjait régészeti rezervátumnak nyilvánították. A kopár hegytetőn a bágyi várból mára szinte semmi sem maradt, fekvését csak a felszín kiemelkedő és bemélyedő alakjából sejthetjük itt-ott a gyepszőnyeg alatt. Köveit a múlt században a falu házainak felépítésére használták. Kelemen Lajos történész szerint a várat Apafi Mihály erdélyi fejedelem parancsára építették 1661 és 1662 között.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Minden évben megrendezik pünkösd vasárnapján a Homoród mentiek találkozóját a bágyi várfesztivált.A Bágyi Várfesztivál fénypontja, a rongyokkal és szalmával betekert, gázolajjal átáztatott két régi fentős kerék meggyújtása a hegycsúcson, majd ezek behengerítése a kopár hegyoldalon, pontosan úgy, mint ahogy elődeik tették, hogy elriasszák az ellenséget a vár alól.

Bágy

A bágyi dombon különleges, ritka fajokban gazdag sztyeppei jellegű vegetáció található, ami ezen a területen különlegesnek számít.A hasonló jellegű területek védelmét  az Európai Uniós törvénykezés biztosítja.

Fedezd fel Erdély csodálatos tájait!

Bágy közelében találjuk Korondot is és a Parajdi sóbányát is. Érdemes elutazni Marosvásárhelyre is. Szováta közelében találjuk a Zetelaki-víztározót és a Csorgókő vízesést is. Valamint, Székelyderzs, Lázár kastély GyergyószárhegyMadarasi-Hargita.

Bágy térképen:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …