Görgényi-havasok

Görgényi-havasok (románul: Munții Gurghiu) 1690 km2-en elterülő hegység a Keleti-Kárpátokban, Hargita megye és Maros megye határán. Határai északon a Maros völgye, keleten a Gyergyói-medence, délen a Hargita-hegység, délnyugaton a Sóvidéki-dombság.

Az Északi-Görgény központi része a Fancsal vulkáni maradvány, melynek legmagasabb hegyei a Fancsal-tető (1682 m), az Öreg-tető (1633 m) és a Kereszt-hegy (1515 m). A központi részből észak és nyugat felé kisebb gerincek indulnak ki.

Görgényi-havasok

A Központi-Görgényt egyetlen nagy lepusztult rétegvulkán, a Mezőhavas alkotja. Itt találhatók a Görgényi-havasok legmagasabb hegyei: Mező-havas (1777 m), Kis-Mező-havas (1733 m), Tatár-kő (1689 m). A vulkáni kráter maradványától délre található a Bucsin-tető (1273 m), ahol áthalad a Gyergyói-medencét és a Kis-Küküllő völgyét összekötő út. A Központi-Görgényből ered a Kis-Küküllő két forráspataka, a Nagyág és a Kiság.

Görgényi-havasok

A Déli-Görgényt két vulkáni építmény alkotja, a Somlyó (1576 m) és a Dél-hegy (1694 m). A Nagy-Somlyó déli oldalából ered a Nagy-Küküllő.

A havasok vidékén, a gazdag legelőkön ősidőktől fogva állattartás folyik, a faipar pedig európai színvonalúvá fejlődött, melynek alapja a kiterjedt és erőteljes erdőség.

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Éghajlata: A hegység éghajlatát meghatározza földrajzi fekvése, tengerszint feletti magassága, tagoltsága, a főgerinc vonulata. A mérsékelt-kontinentális éghajlaton kívül az óceáni hatások is befolyásolják, ennek megfelelően jelentős különbségek adódnak a nyugati, északnyugati szeleknek kitett nyugati oldal és a szélárnyékosabb keleti régiók között.

Az éves átlaghőmérséklet a magasság növekedésével 6-7 C-ról 1-2 C-ra, a téli átlag -3 C-ról -6 , sőt helyenként -10 C-ra, míg a nyári átlaghőmérséklet 16-17 C-ról 10-13 C-ra csökken.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A hegység közelében ajánljuk:
Kemény-kastély (Marosvécs)
Bornemissza-kastély (Görgényszentimre)
Sáromberkei Teleki kastély
A szovátai Medve-tó
Korond
A Csorgókő vízesés
Gyergyószárhegy

A havasok térképen

forrás: wikipedia, karpat-medence.hu, ezerdely.hu

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …