A Csomád-hegység

Csomád-hegység (románul: Ciomatu) a Keleti-Kárpátokban, amely a Hargita Olton átnyúló része. Kovászna-megye és Hargita-megye határán található. Határai nyugaton az Olt völgye, északon a Csíki-medence, keleten a Torjai-hegység, délen a Bodoki-hegység és a Zsombor-patak völgye.

A Szent Anna-tó

A Csomád épen maradt kettős kráterében található a Mohos Természetvédelmi Terület, a Szent Anna-tó-val és a Mohos-tőzegláp-pal. A hegyet 30.000 évvel ezelőtt még aktív vulkán alkotja, a láva kréta kori homokkő- és márgarétegeken keresztül tört a felszínre, andezitikus kőzeteket képezve. Az egykor aktív vulkáni kürtőkben jött létre a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp.

A Mohos-tőzegláp

A közel kör alakú,  0,22 km²-es felületű Szent Anna tó vízgyűjtő területe kicsi, az egykori vulkáni kűrtő belső felülete. Elsősorban csapadék táplálja (ami miatt egykor igen tiszta volt vize), s a felgyűlt víz csak párolgás és a talajba szivárgás révén távozik. Mivel a szivárgás erősebb, mint a lehullt csapadékmennyiség, a tó mélysége fokozatosan csökken, 1867-ben még 12 m volt, ma 7 m. Ebből következően Szent Anna-tó idővel tőzegláppá alakul.

A Szent Anna-tó

A Mohos-tőzegláp területe 80 hektár (a védett terület ennek háromszorosa), a tőzeg mélysége eléri a 20 m-t. Egykor tó volt a helyén, mely fokozatosan elszivárgott. Jégkorszakból fennmaradt növényei miatt védett.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A Mohos-tőzegláp

Északnyugati lábánál található Tusnádfürdő üdülőhely, Románia legkisebb városa (1801 lakos). A Csomád legmagasabb pontja a Nagy-Csomád hegy (1301 m).

Tusnádfürdő

A Csomád a Kárpátok legfiatalabb vulkánja, ezzel magyarázhatók az épen megmaradt kráterek. Utolsó vulkáni ciklusa mintegy 56 ezer évvel ezelőtt kezdődött, és 32 ezer évvel ezelőtt fejeződött be; ezalatt számos jelentős robbanásos kitörés történt. Ezt megelőzően legalább 40 ezer éven át inaktív volt. A hegység alatt azonban még mindig van olvadt kőzet, azaz magma, ám egyelőre semmi jele annak, hogy a tűzhányó a közeljövőben kitörne.

Az út a tó és a láp felé

A hegység közelében ajánljuk:
A torjai Büdös-barlang és környéke
Bálványosvár
Kézdiszentlélek
Kézdivásárhely
Nyergestető

A hegység térképen

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Check Also

Ebédeljen ön is pisztrángot egy kalibán a Gyimesekben!

Hová menjünk nyaralni Erdélyben? 20 kirándulás ötlet, ajánlat.

+1 kirándulás: gasztropiknik egy kalibán a Gyimesekben! Nyári program a Gyimesekben: Ismerje meg ön is, …