Háromszéki-havasok

A Háromszéki-havasok

Háromszéki-havasok (románul: Munții Vrancei) a Kárpátkanyar legészakibb része, Kovászna megye, Vrancea megye és Buzau megye határán. Az Ojtozi-hágótól (866 m) a Bodzafordulói-hegyekig és a Kis-Bászka völgyéig terjed. Határos hegységei még a Nemere-hegység északon, a Bodzai-havasok délen. Legmagasabb pontja a Gór-havas (1783 m, románul: Vârful Goru). A Háromszéki-havasok része a Bereckei-havasok, a Musátó, a Szép-Zbojna, a Fekete-Zbojna, valamint a Furu és a Koza hegycsoportja.

A Háromszéki-havasok

A domborzat három szintre tagolódik:
-Alsó szint (1300 m alatt): az éves átlaghőmérséklet 4-6 °C, a csapadékmennyiség 700-900 mm/év, fenyvesek és bükkösök vannak jelen.
-Középső szint (1300 – 1500 m): a kiterjedt fenyvesek övezete. Az éves átlaghőmérséklet 2-4 °C, a csapadékmennyiség 800-1000 mm/év.
-Felső szint (1500 – 1750 m): az éves átlaghőmérséklet 2 °C, a csapadékmennyiség meghaladja az 1000 mm évenként, gyér erdők.

A Háromszéki-havasok

Növényzet:
A fakitermelés a Háromszéki-havasokban a 20. században öltött nagyobb méreteket. 1900-ban az erdők összterülete 145000 hektár volt. Az erdőtelepítés csak a második világháború után indult meg. Jelenleg a hegység 70%-át, 115 ezer hektárt borítanak erdők.

A Háromszéki-havasok

Népesség, települések:
A Háromszéki-havasok nyugati lábánál, a Felső-Háromszéki-medencében fekszenek az egykori Háromszék vármegye ma is többségében székely települései: Bereck, Ozsdola, Gelence, Zabola, Kovászna és Zágon. Itt található még Kovászna megye legmagasabban fekvő települése, Kommandó.

Kommandó

A közelben ajánljuk még:
Haszmann Pál Múzeum, Csernáton
Kommandó
Gelence Templomerődje
Kézdiszentlélek
Sepsiszentgyörgy
Kézdivásárhely

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A havasok térképen

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …