Kicsi bég-vízesés (cascada Beusnica)

A Kicsi bég-vízesés

A Néra-szurdok–Beuşniţa Nemzeti Park  Krassó-Szörény megyében, az Aninai-hegységben, a Néra völgyében található. Területe 36 758 hektár, az IUCN-osztályozás szerint a II-ik kategóriába tartozik. A park területén létesített természetvédelmi területek egyike a Néra-szurdok–Beuşniţa, ahol a Futó vízesés is található.

A Kicsi bég-vízesés

A barlangokat, mésztufa lépcsőket, vízeséseket és kiugró mészkőszirteket rejtő Néra szurdokot Oraviţa helységből indulva közelíthetjük meg,. mely egyben a Néra-szurdok–Beuşniţa Nemzeti Park székhelye is a Néra folyó mentén, Szászka (Sasca Romana) és Újsopot helyiségek között, mintegy 20 km-es szakaszon terül el. A szoros két, a Néra folyó által mészkőben kialakított szurdok-szakaszt, illetve a kettőt elválasztó tágasabb térséget foglalja magába.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Néra-völgy

A Néra folyó partján jelzett turistaút vezet, amely helyenként követi a még a rómaiak által sziklákba vésett járdákat. A Bég hídig jó minőségű úton közelíthető meg, innen pedig tovább a Bég-völgyi erdészházig és a mellette található pisztrángneveldéig egy rosszabb minőségű út vezet, ahonnan a gyönyörűséges Bég-szeme-tó felé már csak gyalogos út folytatódik. Egy jó félórai mászás után érhető el a Futó (Beusnica)-vízesés. A három nagyobb vízesés mésztufákon zubog le, a vízesések egy fákkal teljesen benőtt területen helyezkednek el.

A Néra-völgy

A terület flórája különleges, olyan fajok találhatók itt, amilyeneket a Kárpátok más hegységeiben nem igazán találhatunk meg, ezek még itt is nagy ritkaságnak számítanak.

A Néra-völgy

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A közelben ajánljuk még:
Bigéri vízesés
Néra-szurdok
Vaskapu, Kazán szoros
Herkulesfürdő

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

A vízesés térképen:

forrás: wikipedia, Erdélyi túrák

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …