Vizek-szája tó (Gura Apelor)

Vizek szája-tó, Gura Apelor

A Gura Apelor vagy Gura Apei tó a Retyezát hegység nyugati részén található és a Malomvíz (Raul Mare) folyó elrekesztése által hozták létre. A víztározóhoz 26km út vezet a völgy bejáratától, amiből 20km jó minőségű aszfaltút. A gát mellett északon haladva egy sorompónál lehet behajtani fizetés után a Retyezát Nemzeti parkba.

Vizek szája-tó, Gura Apelor

A Víztározó északkeleti csücskénél lehet továbbhaladni, egy a Nagy és a Kis-Retyezát közötti úton. A gátat a Nagylapusnyik (Lăpușnicul Mare) és a Kislapusnyik (Lăpușnicul Mic) valamint a Síkság (Șes) patakok befolyásától lejjebb kezdték építeni 1975-ben és 1986-ra készült el a földalatti vízierőmű is melynek a beépített kapacitása 349 MW, és éves átlagban 629,50 GWh energiát termel éves szinten.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Vizek szája-tó, Gura Apelor

A gát, a maga 168 méteres magasságával kuriózum, hiszen Európa legmagasabb helyi anyagokból épült völgyzáró gátja. A gát méretei meghaladják a Kheopsz piramis méreteit. A tó hossza 8,5 km, területe 411 hektár, 210 millió köbméter víz esetén, amely a befogadóképességét jelenti.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Vizek szája-tó, Gura Apelor

Ez a tó egy sokkal nagyobb hidroenergetikai komplexum része, mert a gáttól lejjebb még 10 vízi erőművet és újabb  4 víztározót is építettek Kisosztró, Poklísa és Hátszeg települések közelében. A tározó nem működik teljes kapacitással, mert átszivárgások vannak a gáton. A gát biztosítja fél Hunyad megye, így Déva vízellátását is.

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

https://youtu.be/7V2jqMUgawQ

https://youtu.be/lt-A40Z_Z_0

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …