Bodoki-hegység

A Bodoki-hegység

A Bodoki-hegység (románul: Munții Bodoc) a Keleti-Kárpátokból teljes egészében Kovászna megye területén helyezkedik el. Észak-dél irányú, egyre csökkenő magasságokkal, hossza nagyjából 25 km. Határai északon a Torjai-hágó (940 m), a Csomád-hegység és a Torjai-hegység, keleten és délen a Felső-Háromszéki-medence, nyugaton az Olt völgye. Legmagasabb pontja a Kő möge nevű hegy (1240 m).

A Bodoki-hegység

A főgerinc hegyei (északról délre): Kis-tető (1087 m), Rövidsarok-tető (1190 m), Hosszúsarok-tető (1221 m), Kő möge (1240 m), Szárhegy-mező (1213 m), Bodoki-havas (1194 m), Csihányos (868 m), Óriáspince-tető (658 m). Déli részén található a mesterségesen kialakított Besenyői-tó, amely az egyik legnagyobb állóvíz Kovászna megyében. A Bodoki-hegység legnagyobb folyóvizei a Zsombor-patak és a Besenyő-patak.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Bodoki-hegység

A 2 km hosszú Besenyői-tó (románul Lacul Pădureni) a Rétyi tó mellett Kovászna megye egyik legnagyobb tava. A tó délkeleti oldalán Maksa községközpont, az északnyugati oldalán pedig Besenyő falvak fekszenek. A besenyői oldalon folyik bele Besenyő pataka, ahol a víz sekély és egy kis nádas a vadmadarak otthona. Nyáron népszerű turistacélpont, főleg a környékbeliek, de még brassóiak is járnak ide fürödni, kirándulni. Ugyancsak népszerű horgászok között is. A helyi horgászegyesület évtizedekig rendszeresen telepített bele halakat. Az 1980-as években létesült mesterséges tó eredetileg öntözési célokat szolgált.

A Besenyői-tó

A Háromszék területére tőrként beékelődő Bodoki-hegység már a legrégebbi időkben is csak földrajzi értelemben választotta el az Olt völgye és Felső-Háromszék lakóit. Gerincén és enyhén lejtő hegylábain koronként változó irányú, esetenként átrendeződő útvonalak futottak. A fontosabb útvonalakat erődítmények őrizték, amelyek ellenőrizték az itt zajló forgalmat, de ha kellett, útját tudták állni az ellenségnek. A Sepsibodok környezetében található két vár (a Herec- és Kincsás-vár) is ezt a szerepkört töltötte be kezdetben, majd idővel – funkciójukat veszítvén – elenyésztek.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Kincsás várának romjai

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

A közelben ajánljuk még:
Baróti-hegység
Árkos
Csomád-hegység
Haszmann Pál Múzeum, Csernáton
Mohos-tőzegláp
A torjai Büdös-barlang
Bálványosvár
Kézdiszentlélek
Sepsiszentgyörgy
Kézdivásárhely
Szent Anna-tó

A hegység térképen:

forrás: wikipedia

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …