Almás-hegység

Az Almás-hegység (románul: Munţii Almajului) az Aldunai-hegység középső tagja Krassó-Szörény megyében. A Néra és az Alduna között fekszik. Nyugaton a Lokva-hegység, keleten a Szretinye-hegység határolja. Mintegy 30 km hosszú főgerince először délkeletre, azután északkeletre kanyarodik. Az északra emelkedő Szlemenyik-Plesuva hegységtől a Néra folyó választja el, mely Bozovics táján a tág Almás-völgyet képezi, Újsopottól Szászkabányáig pedig vadregényes, kanyargós völgyhasadékot alkot. Főbb magaslatai a Ravenszka melletti Tilva cornului (791 m), az Ósopot felett magasodó Tilva inalta (854 m), a Tilva Znamenului (1019 m) és a Tilva Gabrutului (992 m) Rudaria közelében. Déli irányú vonulatai meredeken lejtenek a Duna felé, s a Klisszura-szorost képezik. A hegységben csak kevés község van; nevezetesebb közlekedési vonal nem vágja át.

Almás-hegység

A kristályos és üledékes kőzeteken áttörő metamorf kőzetek kontakt-metamorfizmus útján jelentős fémérc-lelőhelyek kialakulásához vezettek. Az Almás-medence-Néra völgye vonalától délre még két hegység, az Aldunai-hegyvidék helyezkedik el. A keleti oldalon az Almás-hegység éri el az 1224m-es magasságot az őt alkotó kristályos kőzeteknek köszönhetően. A tájat a helyenként feltörő magmatikus kőzetek teszik változatossá.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Kazán-szoros

Az Almás hegységre az enyhe mediterrán éghajlat jellemző. A hegységben az éves átlaghőmérséklet 6-8 ° C. Az évi csapadékmennyiség 1000 mm.
A hegység urakodó növényei és állatai: bükk, gyertyán, szőlő tölgy, vörös csenkesz, virágos kőris, húsos som, róka, vaddisznó, farkas, barnamedve, hiúz, nyest.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Decebal szobra a Kazán-szorosban

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

A közelben ajánljuk még:
Szeles vízesés
Bigéri vízesés
Néra-szurdok
Vaskapu, Kazán szoros
Herkulesfürdő

A hegység térképen:

forrás: wikipedia; Románia. Tér, Gazdaság, Társadalom (Benedek József)

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …