Krivádiai-szurdok

Figyelem! Klausztrofóbiásoknak nem ajánljuk ezt a célpontot Erdélyben, Hunyad megyében viszont aki részese szeretne lenni a nagy kalandnak, akkor az feltétlenül keresse fel a Krivádiai-szurdokot (Cheile Crivadiei)!Petrozsény közelében csak pár km-re találhatjuk ezt a csodálatos élményekkel gazdagító helyet!

Krivádiai-szurdok

Sokan írtak ránk, kérdezték merre található, de most ide kattintva könnyen mindenki felfedezheti ezt a természet alkotta csodálatos helyet! A környék rendkívüli élménnyel kecsegtető célpontja a vízválasztó túlsó (északnyugati) oldalán, a Sztrigy vízgyűjtő területéhez tartozó Krivádia-patak szurdoka. Ennek bejárata a Hátszeg felől jövő országút völgyhídja (viadukt) alatt láthatóés Krivádia falu temploma mellől lehet könnyen bejutni oda. 

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Krivádiai-szurdok

A falu fölött a patak több mint egy kilométer hosszan volt kénytelen átvágni a sziklát, egy igazi vad szurdokot hozva létre, számos zúgóval és sokhelyt több tíz méter magas, szinte sima mészkőfalakkal.  Bátran bele lehet gázolni a patak hűs vizébe és csak akkor kezd mélyülni, amikor a szoros kb. 2 méterre szűkül össze.

Krivádiai-szurdok

Érdemes egy csatos műanyag szandálban megtenni az „utat”, az-az a vízben gázolni és 3-tól 83 éves korig mindenkinek ajánljuk ezt a csodálatosan szép szurdokot, amit a víz évezredek alatt alakított a mai formájára! Száraz időben is többhelyt derékig ér a víz, ezért fürdőruhában érdemes nekiindulni, de mindenképpen jó, ha van tartalék alsónemű, száraz ruha és lábbeli a szurdok bejáratánál hagyott csomagunkban.

Krivádiai-szurdok

A szűk szurdokba nehezen jutnak be a napsugarak, ezért a hőmérséklete kellemesen hűvös nyári kánikula esetén is. Ahol talaj tudott megtapadni a sziklán, mindenhol buja növényzet burjánzik, amely a környező mohos kövekkel társulva még inkább vadregényes jelleget kölcsönöz a tájnak. 

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A szurdok közelében ajánljuk még:
Vajdahunyad vára
Kudzsíri-havasok
Dák erődök
Szebeni-havasok
Hátszegi medence
Kolcvár
Lolaja vízesés
Transalpina
Véka-szurdok
Retyezát
Bóli barlang

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük