Bóli-barlang

Bóli-barlang

A Bóli-barlang Petrozsénytól 6 km-re, a petrozsényi-medencét a hátszegi-medencével összekötő E79–DN66 út mellett, a főúttól északra 150 m távolságra, 720 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Gyönyörű barlang, amelyen patak folyik át, itt találva utat magának, amint a hegység bércei felől a Nyugati-Zsil völgyébe igyekszik. Banica falut Petrozsény felé elhagyva, egyik letérőnél piciny tábla próbálja felhívni magára a figyelmet, hirdetve, hogy ott kell betérni a Bóli-barlanghoz. Aki veszi a fáradtságot, és megkeresi ezt a barlangot, szinte mesebeli, csodálatos világra lel.

Bóli-barlang

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Bóli-barlang

Teraszos barlang, felső szintje csak a barlang alsó szintjében folyó patak áradásakor kerül víz alá; ebben a felső, száraz barlangban cseppkő képződmények is vannak. A barlanggal szemközt emelkedő hegyen kockakövekből összerótt őrhely, Bóli vára állott. A zúgó hegyi patak széles barlangbejáraton folyik be a mélybe, a barlang belsejében kanyarog tovább, majd a túlsó végén egy barlangnyíláson talál ki a szabadba. A barlangbejárat mintegy tíz méter magas és húsz méter széles, beljebb a barlang szélessége eléri a hetvenöt métert. Hossza 460 méter, és az egyetlen barlang Romániában, ahol a folyóvíz teljesen átszeli a barlangot. A patak kifolyása a vasút közelében van, itt már a Galbena nevet kapta.

Bóli-barlang
Bóli-barlang

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Akusztikája kitűnő, régebben (a 19. század végén) koncerteket tartottak a barlangban. Szépirodalmi vonatkozása is van, a legrégibb magyar történelmi regényben, a Jósika Miklóáltal írt Abafi-ban találunk leírást a barlangróés a Báthory Zsigmond idejében játszódó cselekmény egy része is itt zajlik. Jelenleg a barlang látogatható, a hétvégeken villanyvilágítást biztosítanak, a patakon való átkelést pedig hidakkal oldották meg. A belépődíj csak 5 lej, amiért bőven megéri felfedezni a barlangot.

Bóli-barlang
Denevérek a Bóli-barlangban

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

2 hozzászólás

  1. Kőteleki lászló

    Szép nagyon, tetszik erdély.

  2. Kőteleki lászló

    Gyönyörű.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük