Barcarozsnyó vára

Barcarozsnyó vára

Barcarozsnyó (románul Râșnov) város Romániában, az erdélyi Barcaságban, Brassó megyében, Brassótól 15 km-re délnyugatra, a Vidombák patak partján, a Törcsvári-szoros bejáratánál fekszik.

Barcarozsnyó vára

Erdély legnagyobb parasztvára. A rozsnyói várat egyes vélemények szerint a Német Lovagrend építette 1215 körül, mások az első, 1241–42-es tatár betörés utánra teszik építését. Első írásos említése 1331-ből való, 1335-ben már ellenállt a tatárok támadásának. Mai formájában a város szász lakossága építette ki a 15. században és Báthory Gábor 1612-es ostroma után. 

Barcarozsnyó vára

Ha sereg közeledett, a rozsnyóiak felköltöztek a vár falai mögött fölhúzott lakóépületekbe és itt, mintegy ideiglenes faluban várták ki a veszély elvonulását. Falai átlagosan öt méteres vastagságúak. A várudvaron lévő 146 méter mély kutat 1623 és 40 között állítólag két török hadifogollyal fúratták ki.

Barcarozsnyó vára

 1427-ben a vár a város birtoka lett, Luxemburgi Zsigmond vásártartási joggal látta el. 1513-ban ismét a török pusztította, 1585-ben leégett. 1637 és 1644 között üvegcsűr működött benne.  1718-ban ismét leégett, 1719-ben pedig pestisjárvány pusztította.

Barcarozsnyó vára

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

1802-ben földrengés rongálta meg. Ezután építették az alsó várban ma látható épületeket. Sonkát és szalonnát tároltak benne. Utoljára 1848-ban használták a város polgárai védelmi célra, amikor ide menekültek Bem serege elől.

Barcarozsnyó vára

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

A vár kedvező fekvésének köszönhetően nyaranta látogatott turistacélpont. A vár alatt már messziről látszik a Hollywood feliratra emlékeztető nagy Râšnov felirat. A várat gyalogosan, a városka főutcájáról nyíló lépcsősoron, vagy autóval a túloldalról közelíthetjük meg. 

Barcarozsnyó vára

Check Also

Ki szereti a cigányokat Romániában?

Ki szereti a cigányokat Erdélyben és Romániában?

Az IRSOP (Román Közvélemény-kutató Intézet) fölmérése szerint Romániában a lakosság 5 százaléka rokonszenvet, 68 százaléka …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük