A Transalpina

A Transalpina

A Transalpina a legmagasabbra feljutó közlekedési út Romániában. A Páring hegységet szeli át, legmagasabb pontját, 2145 métert az Urdele hágón éri el. Bár nemzeti út, DN67c, 2009-ig soha nem borított aszfalt szőnyeg. Szászsebestől déli irányban veszi kezdetét ez a 67C jelzésű, közel 140 kilométer hosszú út, mely tempósan közlekedve akár 3 óra alatt is megtehető, de ha sokat fotózik az ember, nyugodtan rászánhat akár egy egész napot is. Mivel az utat viszonylag későn fedezte fel a „nagyközönség”, az utolsó érintetlen helyek egyikeként tartották számon.

A Transalpina
A Transalpina

Sok mindent feltételeznek róla, hogy a rómaiak építették, amikor a dákokkal harcoltak, hogy a környék lakóinak adományából készült, a XVIII. század végén, a XIX. elején, hogy a németek építették és kövezték le az I. Világháborúban. Mesélik még, hogy csupán egy hegyi ösvény volt, az Ördög ösvénye, amelyen a juhászok átterelték a nyájat Havasalföldre.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Transalpina
A Transalpina

De azt tudni lehet, hogy 1731-ben az osztrák hivatalosságok akartak, egy kárpátokat átszelő utat építeni, 1930-ben pedig II. Carol király akart egy stratégiai utat Havasalföld és Erdély között. Így lekövezte az utat, amelyet 139-ben fel is avatott.

A Transalpina
A Transalpina

A II világháború idején a németek még rendben tartották az utat, de aztán felejtésbe merült. Lassacskán, a kis autók számára, járhatatlanná vált. Felújítása 2009-ben kezdődött és 2015 augusztus 15.-én meg is nyitották a forgalom előtt. 148,2 km hosszú, öt védett övezeten halad át, autó és bicikli versenyek színhelye, de télen, a lavina veszély miatt lezárják.

A Transalpina

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A Transzalpina a 67C jelzésű főút elnevezése, ez esik hozzánk közelebb, Budapesttől 510, Szegedtől mindössze 334 kilométerre található. Fontos szem előtt tartani, hogy lavinaveszély miatt a két út csak nyáron járható, a hóviszonyoktól függően októberben vagy novemberben lezárják és csak június elején vagy közepén nyitják meg újra a forgalom előtt.

A Transalpina

Fedezd fel Erdély látnivalóit:

Az időjárás egyébként sem „alföldi”, a nyári átlaghőmérséklet alig több mint 20 fok, és elég nagy a hőingás, ennek fényében válogasd össze a ruházatod! Érdemes többrétegű, jól variálható szettel készülni, hogy mindig az adott körülményekhez igazodhass.

https://youtu.be/HoS9NxOXgVs

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük