Az Aranyosfői-jégbarlang

Az Aranyosfői-jégbarlang

Az Aranyosfői-jégbarlang (Peștera Scărișoara) az ország legnagyobb jegesbarlangja, a tengerszint felett 1165 méterrel található és több mint 3.000 éves. Romániában, Bihar megyében, az Erdélyi-középhegységben helyezkedik el. 105 méter mély és 720 méter hosszú, a bejárat átmérője 50 méter.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Az Aranyosfői-jégbarlang

A barlangot a kalandvágyók mintegy 2 órás túrával gyalogosan is megközelíthetik Felsőgirda (Gârda de Sus) falva felől a kék sáv jelzéseit követve. Autóval is Felsőgirdáról érhetjük el a barlangot, egy keskeny, de viszonylag jó minőségű új aszfaltút vezet egy kis hegyi telephez, onnan tíz perc séta a barlanghoz vezető lépcsősor. A 48 méteres vaslépcsőn leereszkedve a juthatunk a Nagyterembe, amely 108×78 méteres.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Az Aranyosfői-jégbarlang

A Nagyteremből három további terem nyílik. Az Előcsarnok és a Templom látogatható, utóbbiban több mint 100 sztalagmit található. A turisták ezt a két termet látogathatják, a többihez a kolozsvári Szpeológiai Intézet engedélye szükséges.

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Az Aranyosfői-jégbarlang

A jég térfogata 75 000 m³, vastagsága 26 méter. A hőmérséklet nyáron általában +1 °C-ig emelkedik, télen −7 °C-ra süllyed. A jég megmaradását az állandó huzat biztosítja. A barlangban denevérek és kis rovarok élnek.

Check Also

Magyar, vagy román volt Mátyás király?

Szerinted magyar vagy román volt Mátyás király?

Mátyás a felvetést sem tudta volna értelmezni, a kérdés viszont több száz éves okoz ellentéteket …

One comment

  1. Tiponucz Tibor

    Az Aranyosfői-jégbarlangot mennyire lehet megközelíteni autóbusszal? Egy nyugdijas klubbal mennénk és sokan már nem tudnak hosszú gyaloglásra vállalkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük