A Vigyázó-hegység

A Vigyázó-hegység

A Vigyázó-  vagy  Vlegyásza-hegység az Erdélyi-középhegységben található Bihar-hegység északi része.  Régies elnevezése: Kalota-hegység. Önálló masszívum és több leírás különálló hegységként tárgyalja. Itt található a Bihar-hegység második legmagasabb csúcsa, az 1836 m-es Vigyázó- (vagy Vlegyásza) csúcs.

A Vigyázó-hegység

A hegység alig 60 millió éves. Az újkor tengerszintje, továbbá az erózió koptatásának eredményeként a tömb ma egy lapos és nagy kiterjedésű gerinc 1600-1800 méteres magassággal. A vizei mélyre vájt, meredek falak között futnak, sok vízeséssel.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Vigyázó-hegység

A keleti gerincét messziről felismerhetjük, már a Kolozsvár környéki erdős, magas domboldalakról látszanak, de különösen jól látható a Bánffyhunyadnál kezdődő Kalotaszegi-medencéből és a Körös völgyéből.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A Vigyázó-hegység, Havasrekettyei-vízesés

A hegység nyugati szárnyát a Jád és a Fekete-Körös zárja le.  A mészkősziklás szorosokat szebbnél szebb vízesések tarkítják, amelyeknek igazi gyöngyszeme a Jadolina.

Ismerd meg Erdély látnivalóit:

A Vigyázó-hegység

A Vigyázó-gerinc nyugati részét a Mező-havas 1627 m-es csúcsa uralja, gyönyörű kilátással a Dregán-völgyére és a Vigyázóra és a Bocsászára, illetve a Fekete-Körös végtelen erdőrengetegei felé. Erre van a Mézgedi-cseppkőbarlang is. Pádis irányába található az 1654 m-es Bohogyő, híres vízesésével, a Nagy-Phaeton-nal, majd a Horgas-havas, az 1640m-en fekvő nyereggel, amely a Vigyázó keleti ívével köti össze.

Check Also

Ebédeljen ön is pisztrángot egy kalibán a Gyimesekben!

Hová menjünk nyaralni Erdélyben? 20 kirándulás ötlet, ajánlat.

+1 kirándulás: gasztropiknik egy kalibán a Gyimesekben! Nyári program a Gyimesekben: Ismerje meg ön is, …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük