Torockói hamus zsák

Torockói hamus zsák
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg vaj (margarinnal nem helyettesíthető)
5 db tojássárgája
1 késhegynyi égetett timsó
A töltelékhez:
25 dkg darált dió
25 dkg porcukor
5 db tojásfehérje
1 db citrom reszelt héja
A szóráshoz:
ízlés szerint vaníliás porcukor
 
A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a késhegynyi timsót, és a tojás sárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Hengert formálunk belőle, amit négy egyforma részre vágunk. Mind a négy részt külön- külön hosszabb hengerré sodorjuk. Minden hengert 8-8 kicsi darabra vágunk, amiből golyókat készítünk.

A golyókat 1 éjszakára hűtőbe tesszük, mert csak hidegen lehet vele dolgozni. Ha nincs idő ennyit várni, akkor fél órára fagyasztóba is be lehet tenni.

A tojásfehérjét félig felverjük, majd apránként hozzáadogatva a porcukrot, keményre verjük. A dióhoz hozzáreszeljük a citrom héját, majd óvatosan összekeverjük a felvert habbal.

A tepsi(ke)t előkészítjük, zsíros-lisztes szórással vagy kibélelhetjük szilikonos sütőpapírral is. A hűtőből érdemes csak kettesével kivenni a golyókat, mert tényleg csak hidegen lehet nyújtani, minimális lisztezéssel! A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.

A lehető legvékonyabbra nyújtsuk a tésztákat téglalap alakúra, majd annyi tölteléket tegyünk a közepébe, hogy fel lehessen hajtani először a téglalap két hosszanti oldalát, majd a két végét, de úgy, hogy a két végén levő hajtás a süti közepéig beérjen. A hajtással lefele kell a tepsire tenni. Nem szabad szorosra tenni, mert sütés közben nő a térfogata! Legalább 3-3 cm távolság legyen! Sütési idő kb 15 perc.

Kihűlés után vaníliás porcukorral szórva tálaljuk.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Ismerd meg Erdély látnivalóit:

Check Also

A legfinomabb székelykáposzta recept székelyföldről!

Székelyföldön, Farkaslakán, a Muzsikás vendégházban Miklósh Judit készítette el nekünk ezt a nagyon finom székelykáposztát. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük