Romániában 1 év alatt 11.9% emelkedtek az átlagbérek, de a vendéglátásban lehet a legkevesebbet keresni! 2021-ben drágábbak lettek a szállások Erdélyben!

Romániában áprilisban a nettó átlagbér 11,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

A nettó átlagbér 3561 lej (249 270 forint) volt, a bruttó átlagbér pedig 5804 lej (406 280 forint). Az inflációt is figyelembe vevő reálbérnövekedés 8,4 százalék volt a tavalyi év negyedik hónapjához mérten.
   
A legnagyobb, 7127 lej (498 890 forint) nettó átlagbér az információtechnológia ágazatban volt, a biztosítási és pénzügyi szektorban dolgozók nettó átlagbére szinte ugyanakkora, 7110 lej (497 700 forint) volt.
   
A legkisebb, 1790 lej (125 300 forint) nettó átlagbért a vendéglátóiparban jegyezték. Ebben az ágazatban a dolgozók a jövedelmük egy részét borravalóból kapják, amit nem tartalmaz a statisztika.
   
A közoktatásban 3431 lej (240 170 forint) volt a nettó átlagbér, az egészségügyben 4181 lej (292 670 forint).

 

 

“Amíg a vendéglátásban a legkevesebbet lehet keresni,
addig a szállások, szolgáltatások árai nőttek!”

Ömlik a pénz Székelyföldre! Elképesztő összegeket visznek haza a nyugaton dolgozó Székelyek!

 

Romániában 3,8 százalékra gyorsult az éves inflációs ráta májusban, miután áprilisban 3,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

Keveset keresnek a vendéglátásban dolgozók Erdélyben!
Keveset keresnek a vendéglátásban dolgozók Erdélyben!

A májusi inflációt főleg a nem élelmiszerek termékek drágulása emelte, amelyek tavaly májushoz képest 5,7 százalékkal kerültek többe. A szolgáltatások 2,78 százalékkal drágultak, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek fogyasztói árindexe 1,52 százalék volt. Májusban a havi infláció 0,5 százalék volt, míg tavaly decemberhez mérten az árak 3,1 százalékkal emelkedtek.

 

Rókagomba paprikás puliszkával

 

A román jegybank az idén év végén 4,1 százalékos inflációra számít, miután májusban újból felfele módosította 0,7 százalékponttal a prognózisát. Előzőleg március közepén is 0,9 százalékponttal emelte az idei várakozását az eredetileg prognosztizált 2,5 százalékhoz képest. A jegybank előrejelzése szerint a fogyasztói árindex 2022-ben várhatóan 3 százalékra mérséklődik. Az inflációt főleg a villamosenergia lakossági árliberalizációja serkentette, júliustól a gáz lakossági árliberalizációja is várható, ami szintén befolyásolhatja az év végi fogyasztói árindexet.
A román alapkamat jelenleg a történelmi mélypontnak számító 1,25 százalékon van, amely január óta változatlan.

 

Check Also

Ismerd meg Erdély legszebb helyeit

10 film amit kötelező megnézni, ha Erdélyben élsz, vagy oda indulsz!

Erdélybe és persze a Partiumba, a Bánátba az Anyaországból legtöbben az ott élő majdnem egymillió …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük