Romániában 1 év alatt 11.9% emelkedtek az átlagbérek, de a vendéglátásban lehet a legkevesebbet keresni! 2021-ben drágábbak lettek a szállások Erdélyben!

Romániában áprilisban a nettó átlagbér 11,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

A nettó átlagbér 3561 lej (249 270 forint) volt, a bruttó átlagbér pedig 5804 lej (406 280 forint). Az inflációt is figyelembe vevő reálbérnövekedés 8,4 százalék volt a tavalyi év negyedik hónapjához mérten.
   
A legnagyobb, 7127 lej (498 890 forint) nettó átlagbér az információtechnológia ágazatban volt, a biztosítási és pénzügyi szektorban dolgozók nettó átlagbére szinte ugyanakkora, 7110 lej (497 700 forint) volt.
   
A legkisebb, 1790 lej (125 300 forint) nettó átlagbért a vendéglátóiparban jegyezték. Ebben az ágazatban a dolgozók a jövedelmük egy részét borravalóból kapják, amit nem tartalmaz a statisztika.
   
A közoktatásban 3431 lej (240 170 forint) volt a nettó átlagbér, az egészségügyben 4181 lej (292 670 forint).

 

 

„Amíg a vendéglátásban a legkevesebbet lehet keresni,
addig a szállások, szolgáltatások árai nőttek!”

Ömlik a pénz Székelyföldre! Elképesztő összegeket visznek haza a nyugaton dolgozó Székelyek!

 

Romániában 3,8 százalékra gyorsult az éves inflációs ráta májusban, miután áprilisban 3,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

Keveset keresnek a vendéglátásban dolgozók Erdélyben!
Keveset keresnek a vendéglátásban dolgozók Erdélyben!

A májusi inflációt főleg a nem élelmiszerek termékek drágulása emelte, amelyek tavaly májushoz képest 5,7 százalékkal kerültek többe. A szolgáltatások 2,78 százalékkal drágultak, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek fogyasztói árindexe 1,52 százalék volt. Májusban a havi infláció 0,5 százalék volt, míg tavaly decemberhez mérten az árak 3,1 százalékkal emelkedtek.

 

Rókagomba paprikás puliszkával

 

A román jegybank az idén év végén 4,1 százalékos inflációra számít, miután májusban újból felfele módosította 0,7 százalékponttal a prognózisát. Előzőleg március közepén is 0,9 százalékponttal emelte az idei várakozását az eredetileg prognosztizált 2,5 százalékhoz képest. A jegybank előrejelzése szerint a fogyasztói árindex 2022-ben várhatóan 3 százalékra mérséklődik. Az inflációt főleg a villamosenergia lakossági árliberalizációja serkentette, júliustól a gáz lakossági árliberalizációja is várható, ami szintén befolyásolhatja az év végi fogyasztói árindexet.
A román alapkamat jelenleg a történelmi mélypontnak számító 1,25 százalékon van, amely január óta változatlan.

 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük