Az erdélyi ételeket csak szeretni lehet, hiszen nem csak szeretettel vannak teli, hanem gazdag ízvilággal is rendelkeznek és minden egyes recepten érezni lehet a még élő hagyományos főzési, elkészítési módokat. Az ételekhez olyan összetevők is tartoznak, amiket enm lehet leemelni a szupermarketek polcairól, így a természetes összetevők emelkik az ételek, édességek ízvilágát.
1.A kürtőskalács nem csak ízletes, hanem világhírű is, így méltón kerülhet a legelső helyre!
2. Padlizsánkrém – vinete
Az Erdélyi konya legsűrűbben elkészített étele lehet a Padlizsánkrém, ami bükkfán füstölve a legfinomabb!
A Székelyföldön készített padlizsánkrémet itt meg is lehet vásárolni:
A Legfinomabb padlizsánkrémet szerintünk Farkaslakán, a Muzsikás vendégházban készítik!
3. A pacalcsorba rendkívül ízletes és az Erdélyi csorbával vetekszik ha a sorrendet kell mérlegelni!
4. A puliszka már önmagában is finom. Általában a két legnépszerűbb elkészítési módnál vagy juhtúróval, vagy rókagombával készítik el.
5. Az Erdélyi csorba (leves) népszerű a turisták körében, hiszen rengeteg apróra vágott zöldségekkel és húsdarabokkal gazdagítják! A mi kedvenc csorbánk húsgombóccal készül és Bors Magic-val savanyítják.
A Bors Magic-ot Magyarországon is be lehet szerezni ide kattintva:
6. A Muzsdély a húsételek legnépszerűbb húsételekhez használt fokhagymás szósz, ami nélkül a sült pisztráng elképzelhetetlen.
7. Gyimesi töltöttkáposzta valóban hagyományosan készül, csak meg kell nézni az elkészítéséről a filmet! A hús saját nevelésű disznóból van, ami a leglényegesebb az ételben!
8. Kapros, ordás palacsinta. A palacsintát mindenki szereti és sokféleképpen ízesíthetjük. Ordával is mindenkinek meg kell kóstolnia, rendkívül ízletes!
9. Zakuszka nélkül elképzelhetetlen egy Erdélyi reggeli, uzsonna. A zakuszka lehet padlizsános, paszulyos, rókagombás, vagy akár vargányás is!
A Székelyföldön készített bükkfán füstölt zakuszkát több féle ízben akár Magyarországon is meg lehet rendelni a képre kattintva!
10. Székelyföldi pityókás kovászos vert kenyér.
Nincs párja a kenyerek között a kemencében, hagyományos módszerekkel, kovásszal készült Székelyföldi kenyérnek, amihez akár Magyarországon is hozzájuthat.
Székelyföldi, Gyergyói pityókás, kovászos kemencés vert kenyér
10+1. Ajánljuk az Akácos vendégházat mindenkinek, ahol nem csak az Erdélyi és Székelyföldi ételeket kóstolhatja meg, hanem pihenhet és két étkezés közben tartalmas programokon vehet résztt a Kászonok titokzatos meseszép vidékén!
Székelyföld legszebb szállása – Akácos vendégház a Tari hegy tövében
Ismerje meg ön is Erdély legnépszerűbb helyeit a térképre kattintva!