Pacalcsorba

Pacalcsorba

Ha Erdélyben járunk, útmenti csárdában, étteremben, megkóstolhatjuk a Pacalcsorbát vagy akár otthon is elkészíthetjük.

Hozzávalók: 
1,5 kg friss pacal
1,5-2 kg marha velőscsont
4+1 db. sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 nagy zeller
1 hagyma
1 fej fokhagyma
1-2 savanyított csípős paprika
3 tojás sárgája
1 evőkanál mustár
3 dl tejföl
2 evőkanál olaj

szemesbors
1-2 babérlevél
tárkonyecet
ecet

A muzsdéjhoz: 
5-6 cikk fokhagyma
1-2 evőkanál olaj
1-2 evőkanál ecet só.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Elkészítése: 
A friss pacalt többször átmossuk, majd egyszer vagy kétszer, enyhén ecetes-sós vízben leforrázzuk, tiszta vízben ismét átmossuk, majd félretesszük. A velős csontot kiáztatjuk, megmossuk és a pacallal együtt 7-8 l hideg vízben főni tesszük. Mikor felforrt, ha habja lesz, leszedjük, majd megsózzuk, hozzáadjuk a megtisztított fokhagymát, a szemesborsot meg a babérlevelet. Csendes forrással, 3-4 órán át főzzük, majd beletesszük a megtisztított veteményt, a hagymát meg a csípős paprikát és tovább főzzük 1-2 órát vagy addig, míg a pacal megpuhul (könnyen el lehet szakítani). Ekkor az alaplé alatt eloltjuk a tüzet, a pacalt szűrőkanállal kiemeljük, a levet pedig ülepedni hagyjuk, majd leszűrjük. Az időközben kihűlt pacalt csíkokra vágjuk és visszatesszük az alaplébe. A megmaradt sárgarépát megpucoljuk,  kislyukú reszelőn leszeljük és az olajon megdinszteljük. Hozzáadunk 1-2 merítőkanál levet, felforraljuk és rátöltjük a levesre, majd együtt kiforraljuk. A tojássárgáját kikavarjuk a mustárral és a tejföllel, 2-3 merítőkanál levessel hőkiegyenlítjük, majd rátöltjük az ételre. Tárkonyecettel és ha szükséges sóval ízesítjük.

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Nézd meg hogy készítik Erdély legfinomabb töltött káposztáját!

Check Also

Rókagomba paprikás puliszkával

Hozzávalók: 50-60 dkg rókagomba 1 nagy fej hagyma 1 evőkanál zsír só pirospaprika liszt tejföl …