Szaplonca, Vidám temető

Szaplonca, Vidám temető

Szaplonca (románul: Săpânța) község Romániában, Máramaros megyében.  Máramarosszigettől 21 km-re északnyugatra, a Tisza bal partján fekszik.

A szaploncai sírkert sajátos arculatának története 1935-ben kezdődött, ekkor kerültek az első fából faragott, olajfestékkel díszített és a népköltészet vicces írásaival ellátott keresztek a hantokra. A tölgyfa keresztekre Stan Ioan Pătraş mester vésővel farag élet- vagy arcképet, majd az ún. élénk szaploncai kékkel festi meg. Sajátos hangulata igazán a helyesírásnak és központozásnak fittyet hányó, nyelvjárással megírt feliratokkal válik teljessé, melyek 5-10 sorban jellemzik az elhunytat, „üzennek a túlvilágról”. Természetesen ezek román nyelven íródtak, bár alaposabb kutakodás után találhatunk magyar vezetéknevű fejfákat is.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Szaplonca, Vidám temető

Minden fejfa különböző történetet mesél el, a festett képek és a feliratok általában az illető foglalkozását jelenítik meg, de találunk olyanokat is, ahol az elhalálozás körülményeit ecsetelik sokszor meglepően plasztikusan. A temető bal oldalán középtájt például az egyik fejfán lévő rajz szerint a pásztort egy gonosz, bajuszos magyar gyilkolja le éppen. Az újabb rajzok gyakran szörnyű közúti baleseteket idéznek fel. A falubeliek pedig sokszor maguk fogalmazták, s fogalmazzák meg ma is szeretteikről vagy éppen önmagukról (ilyen is akad a temetőben jónéhány) azt a vidám pár sort, amely a fejfára kerül.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Szaplonca, Vidám temető

1935-től 1977-ig mintegy 800 ilyen sírjel került a temetőbe, a mester halála után tanítványa, Dumitru Pop-Tincu folytatta a munkát. Az elhunyt mesternek díszhelyet szántak a temetőben, mely az egyedi ötletnek köszönhetően az Unesco védelme alá is bekerült. Az évtizedek folyamán a régebbi keresztek alja korhadni kezdett, színeiket a nap kiszívta. A fafaragónak a faluban emlékmúzeuma is van. A román idegenforgalmi hivatal szerint a Máramarosszigettől húsz kilométerre fekvő település sírkertje az egyiptomi Királyok völgye után a világ második legegyedibb és -híresebb temetkezési helyének számít.

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Szaplonca, Vidám temető

A szinte szabadtéri múzeumnak tekinthető vidám temető látogatók ezreit vonzza a térségbe, nemcsak a sajátos megközelítés miatt kuriózum és érték azonban, hanem a feliratok tanúsága a XX. századi társadalmi struktúra és életszemlélet hű tükre, mely a folkloristák gazdag kutatási területévé vált. Szociológiai és társadalmi szempontból is jó kis forrásanyag egy ilyen temető, hiszen megtudhatjuk, hogy ebben az időszakban ki mivel foglalkozott, hogyan halt meg.

Szaplonca, Vidám temető

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük