Prázsmár

Prázsmár

Prázsmár (románul Prejmer) falu Erdélyben, Brassó megyében, a Barcaságban. Brassótól 17 km-re északkeletre fekszik. A helységről már 1213-ben említést tesznek az írások, a teuton lovagrend tagjai alapították. Miután 1225-ben elűzték a lovagrend tagjait a Barcaságból, a helység a kerci (Kerz) ciszterci szerzetesrend fennhatósága alá került.

Prázsmár

Prázsmár már a korai időkben megkapta a vásárok szervezésének jogát, a brassói magisztratúra ellenőrzése alatt, de a képviselői szabad kiválasztásához is jogot kapott. A kompakt település történelmi felparcellázása jól fennmaradt a mai napig. Az épületek frontvonalai folytonosak, a lakások rendszerint a rövidebb oldalukkal néznek az utcára. A település egyik sajátossága a Béka és a Malom utcában még megmaradt csatornarendszer, valamint a Források utcában és a Vár utca vége után fellelhető, ruhaöblítést szolgáló helyek. 

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Prázsmár

A település központi, hangsúlyos helye a piactér, itt található az evangélikus vártemplom is, amelyet  öt toronnyal megerősített ovális formájú erős védelmi fal vesz körül. Ezt a védelmet egy külső fal is kiegészíti. A belső terület az éléskamrának, a papilaknak, iskolának, kutaknak és egy temetőnek biztosít helyet. Ez az egyik legerősebb középkori vidéki védelmi létesítmény Európa délkeleti részén. A templom köré hármas védőfalrendszert építettek. A külső védőfal a várost vette körül, a toronyból szétnézve még ma is fölismerhetőek az egykori város határai, amelyen belül a telkek és a házak is kisebbek voltak. A külső falgyűrűből semmi sem maradt, a középsőnek azonban még állnak részletei és a templom közelében két egykori védőtornya.

Prázsmár

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A belső várban, a templomudvar és az előudvar falában alakították ki azt a 275 darab szalonnakamrát (családonként egyet), amelyek ostrom idején menedéket adtak a lakóknak, békeidőben pedig húskészítményeiket tárolták bennük. A kis kamrák emeletesen vannak elhelyezve és részben megőrizték történelmi ajtóikat és ablakaikat. A kapcsolattartást közöttük faátjárók és külső lépcsők biztosították. A belsővárat vizesárok vette körül, amelybe a környező források vizét vezették. Délnyugati oldalán, a barbakán és a belső falgyűrű közé a 18. században építettek alacsonyabb védőfalat. Emögött működött a sütöde, ahol a várban őrzött lisztből sütöttek kenyeret. Az erődtemplomot 1964 és 1970 között restaurálták.

Prázsmár

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

A prázsmári erődtemplom az utolsó csatározásokat 1848 decemberében látta, amikor osztrák katonaság bázisául szolgált. Amikor azonban megközelítették a felkelő székely csapatok, harc nélkül elmenekültek belőle. A történelmi viharokat sikeresen túlélt objektumot 1970-ben renoválták, azóta nyitott kapuval várja a látogatók hadát.

Prázsmár

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük