Erdély 14 kihagyhatatlan, titokzatos természeti látnivalója

1. Az élet bölcsője

Az élet bölcsője, Ponorics-rét (Fundătura Ponorului)

Az élet bölcsőjét a Kudzsiri-havasokban, a Ponorics réten találjuk. Keresd is fel ezt a csodálatos helyet, megéri, ha csendre, kikapcsolódásra vágysz! Itt, a Ponorics réten, (románul Fundatura Ponorului) nincs bolt, üzlet és kocsma, nincs vezetékes víz, nincs áram és nincs térerő sem, ha esetleg telefonálni szeretnél! Viszont nincs munkahelyi nyomás, megfelelési kényszer. Itt a munkád a hobbid, az életed része, ahol magadnak dolgozol és nem a pénzért hajtasz, hogy mű ételeket vegyél. Itt az élelmiszer nagy részét is megtermelik maguknak az emberek.

 

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

2. Remetei-sziklaszoros

A Remetei-szoros

A Remetei-szoros (Cheile  Râmeţ) a Torockói-hegység legzordabb, legnehezebben megközelíthető hasadékvölgye. Hossza meghaladja a 2 kilométert, meredek sziklafalainak magassága 150-200 m körüli. Több szakaszon a patakban gázolva vagy a patak jobb partján kifeszített kábel mentén kapaszkodva, kisebb barlangok és hatalmas lezuhant szikladarabok mellett haladhatunk. Nagyszerű kirándulóhely, de csak akkor lehet könnyen végigjárni, ha száraz az idő és alacsony a patak vízállása.

https://youtu.be/ukWfkVilGUA

3. Pádis-fennsík

A Pádis-fennsík

Az 1300 méteres átlagmagasságú Pádis-fennsík a Bihar-hegység közepén helyezkedik el. Nemcsak Erdély, hanem az egész Kárpát-medence ékessége. Pádis jellegzetes karsztvidék, ahol megtaláljuk a karszthegységek összes formakincsét a hatalmas barlangoktól, sőt jégbarlangoktól kezdve a mészkőszurdokokon, víznyelőkön és zsombolyokon keresztül a bővizű forrásokig. A hegységet fenyőerdők borítják, amik a vadregényes karsztformákkal együtt lenyűgöző és mesebeli hangulatot kölcsönöznek a vidéknek. Április közepén, május elején érdemes a fennsíkra ellátogatni, amikor a krókuszok (sáfrányok) virágoznak.

https://youtu.be/UgUvNSVsUu4

4. Szuru-vízesések

A Szuru vízesések

A Szuru vízeséseket a Fogarasi-havasok észak-nyugati részén találjuk a 2113 méter magasan fekvő Szuru csúcs alatt. A vízeséseket 1000 méternél találjuk. Megközelítésük közepesen nehéz és jelzett turistaút is vezet oda a közeli településről, Oltfelsősebesről. Lenyűgöző látvány két hatalmas vízesést is látni egymás mellett, hiszen az egyik 40 méter, míg a másik körülbelül 35 méteres magasságból zúdul alá.

5. Ceszna-szurdok

A Ceszna-szurdok

Az Al-Dunánál, a Cserna-völgy bővelkedik látnivalókban. Maga a völgy tulajdonképpen egy hatalmas szurdok, rengeteg vízeséssel, szurdokkal, barlanggal. Erdély egyik legszebb vízesésével (Szeles-vízesés) majdnem szemben találhatjuk ezt a szurdokot, amit a kék kereszt jelzésen lehet megközelíteni. Ha csak a szurdok bejáratáig mennénk, az oda-vissza három órás túrát jelentene és 300 méter szintkülönbséget, de bőven megéri a fáradságot, hiszen be lehet látni nem csak magába a szurdokba, hanem az északról dél felé nyúló Cserna-völgybe és szép panorámánk lehet a Cserna-havasokra is.

6. Torockói-hegység

A Torockói-hegység

Az Erdélyi-szigethegység délkeleti része. A hegység megjelenése, kinézete rendkívül egyedi, szinte bármelyik részén járunk, egyértelmű, hogy a Torockói-hegységről van szó. Jellegzetessége, egyedi megjelenése a hegység anyagát adó mészkőnek köszönhető. Ez a mészkő tette lehetővé azt is, hogy számtalan természeti látnivaló gazdagítja, az ide látogatót hatalmas sziklák, szorosok, hasadékok, búvópatakok, barlangok fogadják. A Bihar-hegység után a második leggazdagabb terület karsztjelenségekben.

7. Vörös-Árok

A Vörös-árok

A Vörös-árok (Râpa Roșie) egy érdekes és gyönyörű természeti képződmény Szászsebes városától 3 km-re északkeletre. Szélessége 800 m, magassága 80–100 méter, területe 25 ha. A vörös színű szakadékot erózió formálta: a domboldalból suvadással jött létre. A sziklaalakzatok természetesen faragott, nagyon szokatlan formájú oszlopokkal, tornyokkal és piramisokkal tűzdelt látképet ad, amelyeket az esővíz eróziója évszázadok munkája alatt formálta.  A kavics, kvarc homok és homokkő egymás utáni lerakódásai jól megfigyelhető. Mindegyik vöröses színű.

8. Szeles-vízesés

A Szeles-vízesés

A Cserna völgyében rengeteg vízesésre és szurdokra bukkanhatunk. A leglátványosabbak közé tartozik a Szeles-vízesés (Cascada Vânturătoarea). Jó félórás erdei kapaszkodó árán hirtelen gyönyörű látvány tárul elénk: két egymásra szinte merőleges, meredek sziklafal találkozásánál hatalmas vízesés zúg lefelé. Eredetileg középtájon megtörik a vízesés egy kiálló szikla miatt, de tavasszal a bő vízhozam miatt egyetlen, hatalmas vízeséssé alakul a kb. 70 méteres zuhatag. Különlegessége, hogy gyakorlatilag minden irányból bővel körbe lehet járni.

9. Detunáták

Detunáták, Bucsony

Fehér megyében, Bucsony község területén találhatók. A két csúcs egy 5 hektárnyi területen fekszik. Egy órás túra alatt érünk el a látványosabb, Kopasz Detunátához, melynek tetejéről fantasztikus panoráma nyílik. Mintegy 100 méter magas óriási bazaltoszlopok merednek az égnek, körülbelül 400 méter hosszú, függönyszerű falat alkotva.  Európában még csak egyetlen helyen az írországi Giant’s Causeway szikláinál láthatunk ehhez hasonló képződményt.

10. Vargyas-szoros

A Vargyas-szoros

A Hargita-hegységből eredő Vargyas-patak által kivágott 3 km hosszú mészkőszurdok. Ez Székelyföld egyik legnagyobb karsztvidéke. A szorosban a 70–80 m magas sziklafalak oldalában négy jól elhatárolható szinten 124 barlangot tartanak számon. A szoros Erdély egyik legszebb és leglátogatottabb természeti kincse, mely 2000 óta 1000 hektáron természetvédelmi terület. A szorosban található barlangokból jégkorszaki állatok (barlangi medve, gyapjas orrszarvú, rénszarvas, mormota) maradványai és az ősember által használt eszközök is előkerültek. A feltárt régészeti leletek tanúsága szerint már az ősember is használta menedékként az itteni barlangokat. De menedékül szolgált a szoros az itt élőknek a török és tatárdúlások alkalmával, és egyéb veszedelmek idején is.

11. Királykő-hegység

A Királykő-hegység

A Királykő-hegység Erdély keleti részén helyezkedik el. A Bucsecs-hegységgel és a Leaota-hegységgel együtt a Déli-Kárpátok legkeletibb részét alkotja. A hegység északkeleti lábánál helyezkedik el Zernest település. A hegység egész területe a Királykő Nemzeti Park részét képezi. A Királykő vonulata fordított L betűhöz hasonlít. A kisebbik rész a kelet felé elnyúló 1816 méter magas Kis-Királykő. A nagyobbik vonulat a Nagy-Királykő, amelynek a legmagasabb pontja a 2238 méteres Pásztor-orom.

12. Vulkán-hegy

A Vulkán-hegy

Az Erdélyi-érchegység egyik jelentős természetvédelmi értékű területe a Vulkán-hegy, amely a Fehér-Körös és az Aranyos völgyének vízválasztója. Az 1263 m magas mészkőrög, olyan, mint egy „kis Királykő”. Gazdag őskövületekben, földtani védett terület, ahol mintegy 435-féle növény él. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a Bihar-gerinc felé központban a Nagy-Biharral, látni a Verespataki-hegycsoportot: az aranybányát, a Detunátákat (Csupasz és Borzas), a Gyalui-havasok tetejét, az Öreghavast és a Torockói-hegyeket.

https://youtu.be/6bTsxBI1hi4

13. Mádai-szoros

A Mádai-szoros

A tíz hektáron elterülő Mádai-szoros (Cheile Madei vagy Măzii) egy karsztos hasadék, amelyet a Gyógyi-patak egyik ága vájt ki magának. Nyáron, alacsony vízállásnál a patakban gázolva kb. háromnegyed óra alatt lehet bejárni, hossza kb. 2,5km. A vízszint felett kb. száz méterrel, a szorost keletről határoló sziklafalban nyílik a Peștera Zidită barlang, amelyet a 17. században a portyázó csapatok elől idemenekülő környékbeliek kőfallal és lőrésekkel tettek védhetővé. Az 545 méter járathosszúságú barlangot cseppkövek ékesítik.

https://youtu.be/GWY-ITVfg8Q

14. Mézgedi-barlang

A Mézgedi-cseppkőbarlang

A Mézgedi-cseppkőbarlang Belényestől 22 km-re északra eső Mézged (Meziád) községtől északnyugatra található. A 20. század elején még Európa legnagyobb barlangjai közé sorolták. A látogatókat egyaránt lenyűgözik a bejárati nyílás hatalmas méretei, az ezt követő nagyméretű belső terek, a nagyszámú denevérkolóniák és a változatos képződmények. A bejárati kapuzata 16 méter széles és 10 méter magas. Előcsarnoka közel 200 méter hosszú, mely után következik az óriás méretű barlang. A legnagyobb különlegessége azonban hogy három emelete van, melyek egymás fölött keresztben húzódnak, néhol 20-30 m széles és 15-20 m magas termek jellemzik.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük