A Remetei-szoros

A Remetei-szoros

A szorost Erdélyben, Fehér megyében találjuk. A Torockói-hegységnek rengeteg nevezetessége van. A Remetei szoros (Cheile Râmeţului) a Bedellői havasok legfestőibb szurdokvölgye. A hegység legzordabb, legnehezebben megközelíthető hasadékvölgye. Ha a csoport kicsit többet szeretne gyalogolni, az 1000 m magasan fekvő Remete községből ereszkedik le a völgybe (4 km), ha kevesebbet, akkor Tövis felől a szoros bejáratát gépkocsival is elérheti.

A Remetei-szoros

Hossza meghaladja a két kilométert, meredek sziklafalainak magassága 150-200 m körüli. A szurdokvölgy bejárása kis vízállás esetén ajánlott, mivel több szakaszon vízben kell haladnunk.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Remetei-szoros

A szorost 2 úton járhatjuk végig: gyakorlottabb hegymászók a sziklafal oldalában vezető, olykor tenyérnyi ösvényen (kék háromszög) vagy a patak mentén, kapaszkodva a drótkötelekbe, néha derékig merülve, átúszva néhány métert (kék kereszt). Mindkét út csak a gyakorlott és jó erőnlétben levő turistáknak ajánlott! A hasadék mentén található még jó néhány barlang is, amelyek megközelítése nehézkes.

A Remetei-szoros

A kék kereszt jelzés lent a mederben vezet tovább, ahol 100 méter után következik a Pokol kapuja nevű jellegzetes sziklakapu, amely szinte sejteti, mi vár ránk. Alkalmas időjárási viszonyok közepette az utat érdemes folytatni és tovább csak a patakban gázolva, néhol egy méter mély vízben lehet követni az útvonalat.

A Remetei-szoros

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A kék háromszög felfelé indulásánál egy kis fémtábla arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az út csak tapasztalt turistáknak ajánlott és csakis száraz időben, mert nedves sziklákon életveszélyes a közlekedés. A meredek, sziklamászással tarkított útvonalon helyenként beépített acélsodrony segíti a kapaszkodást. A jelzett ösvény hozzávetőleg 100 méter szintet emelkedik és kb. 1200 métert tesz meg a sziklaormos meredek oldalban, mielőtt visszavezetne a patakmederhez.

A Remetei-szoros

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

De azok is akik úgy döntenek, hogy visszafordulnak, a völgy egy másik arcát fogják látni…. és ha véletlenül májusban járnak ezen a vidéken, és még van kedvük a barangoláshoz….induljanak el a szoros elejénél a patak jobb partjáról induló sárga kereszten, a Nárciszok útján. Csodálatos kilátásban és csodaszép útban lesz részük…és még a nárciszok is ki lesznek nyílva!

A Remetei-szoros

Mint a filmben is láthatjátok élmény kirándulni a Remetei-sziklaszorosban!

https://youtu.be/ukWfkVilGUA

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük