Rövidesen nem utazhat külföldre az a Román állampolgár, aki nem váltja ki az elektronikus személyi igazolványt.

Az új elektronikus személyazonosító igazolvány kiváltása nem lesz kötelező, azonban eme irat hiányában a román állampolgárok nem utazhatnak külföldre – jelentette ki nem túl szerencsés hasonlatokkal élve Octavian Oprea, a Románia digitalizálásért felelős hatóság (ADR) elnöke a távközlés napja alkalmával szervezett konferencián.

„Az utóbbi időben nagyon sok valós és valótlan információ jelent meg az elektronikus személyazonosságot illetően, a lényeg azonban az, hogy az új igazolvány lehetőséget fog nyújtani a román állampolgároknak, hogy digitális úton lépjenek kapcsolatba a közintézményekkel. Gyakorlatilag identitásunk képes lesz az egész Európai Unióban közlekedni, a többi európai polgár identitását pedig felismerik a romániai állami intézmények” – fejtegette Oprea.

„Az elektronikus személyazonosító igazolvány sok haszonnal jár. Nem lesz azonban kötelező a kiváltása, mivel többen nem bíznak az adattárolásban, és úgy gondolják, hogy az igazolvány révén sérülni fognak bizonyos jogaik, ami pedig nem igaz. Számukra továbbra is fennáll a lehetőség, hogy egy egyszerű műanyag kártya birtokosai legyenek, amellyel igazolni tudják magukat a román hatóságok előtt, de külföldre már nem utazhatnak a felmutatásával” – hangsúlyozta az ADR elnöke.

„Miként jelenleg a Facebook-identitásunkkal, vagy a gmail-fiókunkkal belépünk különböző privát platformokra, elektronikus identitásunkat felhasználva be tudunk jelentkezni majd az intézmények platformjaira is ügyintézés végett” – tett egyenlőségjelet Oprea részvénytársaságok ingyenes szolgáltatásai (Google, Facebook) és az állam által felügyelt iratok és korlátozások között. Ugyanis mindenki szabad döntése, hogy csatlakozik-e a közösségi hálóhoz, az állami korlátozásokat és szankciókat viszont csak tudomásul venni lehet.

[Forrás: Agerpres]

Fedezd fel TE is Erdély csodálatos helyeit a filmben.

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük