Nem ritka az olyan eset Erdélyben, hogy egyszerűen éhen halnak a medvék!

Szokatlan medvehalál: betört egy kunyhóba, mire kiszabadult, éhenpusztult a medvekölyök!

Amíg 50 évvel ezelőtt a medvék nagyrészt nem növényi eredetű táplálékot ettek a medvék, ez mára megváltozott, hiszen egyre kevesebb a vad az erdőkben!

A medvék az egész Erdélyi-szigethegységben, így a turisták által kedvelt Pádis-fennsíkon is egyre gyakrabban bukkannak fel. Biharfüreden is  rendszeresen bekukkantanak a medvék a hétvégi házak udvarára, miután sokan ennivalót adnak nekik.

A barnamedve hivatlanul ment a micspartyra Biharfüreden!

Először azt hitték, hogy a kijutással járó sérülések okozták a vesztét, közben kiderült egyszerűen éhen és szomjan halt, de sok olyan alapbetegsége is volt, ami miatt elpusztulhatott!

Vigyázat, a barnamedvéknek jó az orruk!
Vigyázat, a barnamedvéknek jó az orruk!

 

Az elmúlt évek során számtalan szomorú példát láthattunk már arra, hogy sem az embernek, sem a medvének nem jó, hogy gyakorlatilag megszűnt a vadgazdálkodás Romániában. A túlszaporodott medvék is szenvednek, az élelem utáni kutakodásban vakmerő kalandokba bonyolódnak, ami olykor a vesztüket okozza. A Déva melletti Vecelről érkezett az újabb bizonyíték erre, ahol vasárnap egy medvetetemet talált faháza udvarán egy férfi.

Ahogy ilyenkor kell, értesítette a rendőrséget, akik a vadászegyesület illetékeseivel együtt érkeztek a helyszínre. Azt feltételezték, hogy a három év körüli medve sérülések miatt pusztult el, mert lövésnek nem volt nyoma. A nyomozás első következtetései szerint a medve betört a faházba, ahonnan nem tudott kijönni. Valószínűleg pánikba esett, és saját testi épségében kárt téve jutott ki a csapdahelyzetből. Olyan súlyos sérüléseket okozott magának, hogy még az udvaron elpusztult.

Az állatorvosok még a héten megállapítják a halál pontos okát, először az esetleges veszettséget vizsgálják, majd felboncolják a tetemet. Az elkészült állatorvosi jelentések szerint, nem sérülések okozták a medve halálát, hanem az élelem- és a vízhiány, amit súlyosbított, hogy több kórságban is szenvedett.

Check Also

Árvíz Nagyenyeden

Visszafordíthatatlanná vált Erdélyben is az ember romboló tevékenysége!

Erdély 2021-ben olyan szárazsággal küzd, mint még soha! Megkongatta a vészharangot az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük