Ömlik a pénz Székelyföldre! Elképesztő összegeket visznek haza a nyugaton dolgozó Székelyek!

Persze ez nem csak Székelyföldre érvényes, hanem Magyarországra is!

Szomorú, hogy rengeteg Székelynek, Magyarnak kell elhagynia a szülőföldjét!

 A világbank hivatalos adatai ITT tekinthetők meg.

TUDTAD? Románia GDP-je 2019-ben 250.1 milliárd dollár volt, ez  egy picit több, mint 1000,4 milliárd lej. A külföldön dolgozó és a hivatalos utalások a világbank adatai szerint a GDP 3,56 százalékát teszi ki, ami  33 milliárd 862 millió lej.

A hivatalos adatokat ne felejtsd el megduplázni!!!

… mert az emberek nagy többsége zsebben viszi haza a pénzt!

Ha népességarányosan megnézzük, hogy mennyi Magyar élt 2019-ben az országban (6.5%), akkor a romániai Magyarság 2 milliárd 201 millió lejt utalt haza.

Hargita megyében él Románia lakosságának a 1.6%-a. Ha népességarányosan nézzük, akkor csak Hargitába 2019-ben 541 millió lej utaltak haza azok a Székelyek, akik jobb életet kerestek nyugaton. Hargita megye költségvetése egyébként 2019-ben 426 millió lej volt.

Romániába több pénzt hoztak a vendégmunkások 2019-ben, mint a beruházók és még sem becsülik meg őket! A külföldön dolgozó román vendégmunkások a 2020-as év első nyolc hónapjában 2,3 milliárd eurót küldtek haza, míg a külföldi beruházások csak 1,4 milliárd eurót tettek ki ebben az időszakban – közölte a Ziarul Financiar gazdasági lap

A hazautalások azért jók egy országnak, mert:

  • más külső forrásoknál stabilabb külső finanszírozási forrást jelenthetnek egy gazdaság számára
  • pozitívan befolyásolhatják a gazdasági növekedés alakulását
  • javítják az ország folyó fizetési mérleg egyenlegét.

Általánosságban elmondható, hogy minél szegényebb egy ország és minél alacsonyabb az életszínvonala, arányosan annál több pénzt utalnak haza a gazdagabb külföldi országban dolgozó állampolgárai. (Bár azért itt is vannak kivételek, például Luxemburg).

Kemény a munka a spárgaültetvényeken
Kemény a munka a spárgaültetvényeken

Sokan a román diaszpórát azzal vádolták, hogy behozta a koronavírust az országba, hogy beleszól a választásokba, pedig nem is otthon adózik, hogy “szolgának szegődik a külföldiek spárgaültetvényein“. Ugyanakkor a külföldön dolgozók több pénzt hoztak a világjárvány idején, mint a külföldi beruházók, ennek köszönhetően pedig finanszírozható maradt a költségvetési hiány, és a lej árfolyama idén alig két százalékkal romlott az euróhoz képest.

Szerinted ma jobb élni Romániában, mint Magyarországon?

Románia fejlődéséhez meghaladta az Európai Unióét is: az ország 2007-es csatlakozása óta az unió más országaiban munkát vállaló román állampolgárok 56,8 milliárd eurót küldtek haza, míg Románia – a felhasznált támogatásokból kivonva befizetései összegét – eddig 39,6 milliárd euró nettó támogatást kapott az EU-tól.

hazautalások 2015
hazautalások 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olaszországban 1 043 338 román él a hivatalos adatok szerint, a proft.ro szerint viszont az ott letelepedett román száma megközelíti az 1,3 milliót. Spanyolországban csaknem 800 ezer román él hivatalosan bejelentve, a szám még további 100 ezer román állampolgárral egészül ki. A dobogó harmadik helyét az Egyesült Államok foglalja el, csaknem 600 ezer románnal, tényleges számuk azonban 650 ezerre tehető. Németország alig több, mint 350 ezer román állampolgárral lecsúszott a dobogóról – igaz, a proft.ro szerint voltaképpen 450 ezerre tehető az ott élő románok száma.

Az itt felsorolt adatoknál számolni lehet azzal, hogy a 6.5%-a Romániai Magyar!

Viszonylag sok román telepedett le Izraelben. Hivatalosan 220 ezer román él ott, ez viszont csupán a jéghegy csúcsa, mivel legalább további 300 ezer román állampolgár telepedett le a zsidó államban. Nagy-Britanniában 158 ezer románt regisztráltak, pontos számokról azonban a londoni román nagykövetségnek nincsenek adatai. Ez a helyzet Ausztria esetében is, ahol hivatalosan 106 ezer román él – nem hivatalosan nyilván ennél jóval többen.

Magyarországon is hasonló adatokat lehet tapasztalni, persze vannak kivételek, például a gázszerelők mindenhol jól boldogulnak és okosabbak még Zuckenberg-nél is!

hazautalások magyar
hazautalások magyarországra

 

Ismerd meg TE is Erdély 7 csodáját!

forrás: 24hu, világban, Ziarul Financiar

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük