Addig menjen nyaralni, amíg megteheti!

Nagy-Britanniában az új koronavírus-fertőzések immár háromnegyede az indiai variánstól származik és az esetek száma egy hét alatt a duplájára ugrott. Johnson miniszterelnök óvatosan úgy fogalmazott: „lehet, hogy várni kell” a totális nyitással.

Anglia egyes részein egy hét alatt 3500-ról közel hétezerre ugrott az úgynevezett indiai koronavírus-variáns okozta fertőzéses esetek száma és az összes fertőzés immár potenciálisan háromnegyede az új törzstől származik – ismerte el Matt Hancock egészségügyi miniszter.

Román határállomás
Román határállomás

Ami valamennyire megnyugtathatja a briteket: az új esetek többségükben néhány észak-angliai és nyugat-londoni gócpontra korlátozódnak.

Ami kevésbé: Boris Johnson brit miniszterelnök úgy fogalmazott, „lehet, hogy várni kell” az összes Covid-korlátozás június 21-re beharangozott feloldásával.

„Ne lopjátok el a nyarunkat” – írta erre a Daily Mail című lap, miközben más újságok is kiemelten foglalkoznak a témával. A nyitással kapcsolatos kétségekre utalt Neil Ferguson, az Imperial College London professzora is, akinek modellje alapján a brit kormány tavaly bevezette az első karantént.

Már tudható, ha Nagy-Britanniában gondot fog okozni a járvány 4. hulláma, akkor az Magyarországon és Romániában is problémát fog jelenteni rövid időn belül.

Az indiai variáns emelkedő esetszámát most többféleképp magyarázzák: Jenny Harries, a brit Egészségbiztonsági Hatóság vezetője szerint részben a tömeges tesztelés mutathat ki több fertőzést, miközben egyes körzetekben már sikerült visszaszorítani a vírust. Azt is elmondta, hogy a legtöbb fertőzés „gócpontokhoz” – iskolákhoz, imahelyekhez és közösségi centrumokhoz köthető és hogy az esetszám növekedése „általában nem okozza a kórházi kezelések számának és határozottan nem okozza a halálozások számának növekedését”. Egyes szakértők szerint ez akkor változhat, ha kritikus tömeget ér el az esetek számának növekedése, de erre egyelőre nem számítanak.

„Akik viszont kórházba kerülnek, azok többségükben a védőoltást még nem felvett személyek. Mindez aláhúzza, milyen fontos, hogy ezekben a körzetekben az emberek beoltassák magukat” – tette hozzá a hatóság. Szakértők emlékeztetnek: eddig az angliai lakosok 44 százaléka kapta meg mindkét védőoltást és vakcina nem ad 100 százalékos védelmet.

A brit kormány most azt követi nyomon, hogy az észak-angliai Boltonban végzett tömeges teszteléssel és gyorsított védőoltásokkal le tudják-e szorítani a fertőzéseket.

védettségi igazolvány
védettségi igazolvány

Ha ez sikeres, akkor a módszert más gócpontokban is alkalmazva próbálják elkerülni a helyi karanténok bevezetését – egy olyan opciót, amiről igyekeztek nem beszélni.

Zöld ország lett Magyarország: korlátozások nélkül lehet Romániába beutazni!

A most némileg kétségessé vált június 21-i dátum az angliai karanténszabályok feloldásának utolsó lépcsője lenne. Eltörölnék „a társadalmi érintkezésre vonatkozó összes jogi korlátozást” – azaz, zárt térben és a szabad ég alatt sem lenne limit arra, hogy hány ember találkozhat. Kinyitnának az éjszakai szórakozóhelyek is és korlátlan számú résztvevővel lehetne tartani esküvőket és temetéseket.

A brit kormány számára most különösen fontos, hogy sikersztori legyen a Covid-kezelés, mivel a héten Boris Johnson volt vezető tanácsadója, Dominic Cumming egy parlamenti bizottság előtt sokkoló váddal illette volt főnökét: a kormánypolitika miatt több ezer ember halt meg feleslegesen, az időseket pedig a kórházakból a veszélyesebb idősotthonokba küldték és emiatt váltak nagy számban a betegség áldozatává.

 

Check Also

Gyergyóremetei repülőtér

Székelyföldön, Gyergyóremetén repülőtér épül és még az idén át is adják.

Olyan repülőteret építenek Gyergyóremetén, amely utasszállítók fogadására is képes lesz. Az utóbbi időben Csíkban és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük