Barlangok a Kárpátokban – Ponorics-vízkelet

Ponorics vízkelet, románul: Peștera Șura Mare
Ponorics vízkelet, románul: Peștera Șura Mare, avagy Nagy-Csűr barlang

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Ha szereted a pataktúrákat, ahol sokszor csípőig vízben kell menned, vagy szeretsz felfedezni különleges helyszineket, akkor neked is ajánljuk a Ponorics-vízkeletet. Ez a hely tulajdonléppen egy patak, ami egy hatalmas barlangból folyik ki. A Kudzsiri-havasok mélyén találjuk az „Élet bölcsője” lefolyástalan völgyét, a Ponorics rétet, aminek a vizei egy sziklafalnál tűnnek el. A patak a Sztrígy folyó völgyében bukkan fel ismét, miután 6 kilométert megtett már a hegyek mélyén. A barlang nyílása lenyűgöző mérteket mutat, olyan 35 méter magas és néhol 20 méterre is kiszélesedik. Hasonló élmény, mintha a Pádis karsztvidéki Csodavárban járnánk, csak itt nem meredek emelkedők, lejtők, hanem egy patak hideg vizével és a csúszós kövekkel kell megküzdeni. Itt a barlang mélyén több tízezer denevér lakik, amiket folyamatosan lehet látni röpködni még nappal is.

Az élet bölcsője – Ponorics-rét (Fundătura Ponorului)

Ha fel szeretnéd keresni te is ezt a helyet, akkor mindenféle képpen többen vágjatok bele a kirándulásnak, mert a patak vize hidegebb annak köszönhetően, hogy egy barlangból bújik elő. Vízállástól függően lehet benne egy-két nehezebb szakasz, ahová elkel a segítség az alacsonyabbaknak. A csapatban feltétlenül legy erős felépítésű rendszeresen túrázó, aki fel tudja mérni a barlangig vezető út minden nehézségét. Persze természetesen hatalmas élmény ott lennei a körülbelül 35 méter magas barlang bejáratánál, megéri azt a fél órát hideg vízben megtenni addig.

Nézd meg a filmet, tarts velünk a barlanghoz a You-Tube csatornánkon keresztül!

 

 

A kirándulásra érdemes rövid nadrágot  felvenni és vagy keményebb talpú vízi cipőt, vagy úgy ahogy vagy, bakancsban kell nekivágni a kalandnak. Ne csak strand, vagy tangapapucsban menjetek, kényelmetlen lehet, mert a mészkövek vághatják a talpad és sima papucsban csúszhat is a lábad. Nézzétek meg a filmet a barlangról, ami önmagáért beszél és vágjatok neki, ha lehet augusztus elejétől, szeptember közepéig, amikor már nem jéghideg a víz.

A barlangba úgy 50 métert lehet bemenni
A barlangba úgy 50 méter mélységbe könnyedén be lehet menni

 

Itt nem hemzsegnek a turisták, pedig lenyűgözőek a hely méretei
Itt nem hemzsegnek a turisták, pedig lenyűgözőek a hely méretei

Jó pár kíváncsi turistát már elvittünk ide, nézd meg a filmet erről a csodálatos helyről és tarts velünk TE is legközelebb!

A kirándulásainkra a “turak.erdelyben@gmail.com” e-mail címen lehet jelentkezni.

Ha Erdélybe tervez kirándulást, akkor az Erdélyi túrák magazinjaiban sok ötletet találhat!

Erdélyi túrák magazin

 

A barlangban tett kirándulás után, vagy előtt érdemes felkeresni az „Élet bölcsőjét”, ahol az emberek teljesen elszigetelten, áram és mobilszollgáltatás nélkül élik az életüket. Nagyrészt önnfentartó kis gazdaságokat lehet itt találni.

 

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük