A Kárpátok legmagasabb vízesése Erdély déli részén van

Kurta vízesés

 

Ajánljuk minden Erdélyt és a Kárpátokat kedvelő barátunk figyelmébe Erdély és a Kárpátok, Közép-Európa legnagyobb vízesését. Eddig egy szlovákiai vízesés vezette a listát, de a neten böngészve fedeztük fel a Cascada Scurtele-t. Néhány távoli fotó, csak ennyit lehetett találni róla. Beazonosítottuk a helyet és minden infót összeszedve 2017. június 15-én a Kis-Lapusnyik patak völgyében tettünk egy rövid sétát. Már az odaút is csodálatos volt, a Retyezát nemzeti parkban, a Vizek-szája tó (Gura Apelor) környékén, annak a déli részén. Lehetett látni, hogy hetek óta nem járt arra senki. Az is fokozta az izgalmunkat, hogy ismeretlen hegyeket-völgyeket kell majd felfedezni, ismertté tenni, bemutatni az Erdélyi túrák facebookos oldal barátainak, kedvelőinek. 

 

 

Sokan sztárolják a Tátrát, pedig csak a Retyezát nagyobb annál és még mennyi hegység van Erdélyben? Rengeteg! A Godján-hegységet sem ismerik sokan, mert el van „dugva” a Retyezát mögött. A legmagasabb csúcs itt is 2291 méter! Innen ered a Kis-Lapusnyik patak, ami a Vizek-szája víztározót táplálja és a Malomvíz patakba ömlene, ha nem lenne a víztározó. Már a víztározó északi oldalán haladva lehet látni úgy 7km távolságból is a vízesést.

Dóri a KIs-Lapusnyik patak egyik vízesésénél
Dóri a Kis-Lapusnyik patak egyik vízesésénél

A Kurta vízesés egy kevésbé ismert vízesés, hiszen megközelítése szinte lehetetlen. Nem hogy jelzés, még ösvény sincs. Hegymászók bizonyították be, hogy ez a Kárpátok legnagyobb vízesése. Lenn és fenn 1322, illetve 1615 métert mutatott a szintmérő. A különbség 293m, tehát ilyen magas maga a vízesés! Vize előbb a Kislapusnyik, majd a Nagylapusnyik folyóba és végül a Vizek-szája víztározóba jut.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

 

Elképesztő vadregényes a táj
Itt elképesztő vadregényes a táj

A víztározónál belépőt kell váltani a Retyezát nemzeti parkba, majd így tovább haladhatunk a tó északi partjánál. Úgy 4 km múlva elágazik az út, kelet felé haladva a Rotunda menedékház és a Pelegi-rét felé lehet haladni, követve a Nagy-Lapusnyik patakot, míg a másik oldalon, a tó déli részén utazva elképesztő mélység tárul fel időnként előttünk. Itt megállunk mindig és ennél a kicsi vízesésnél töltjük fel az üvegeinket!

Friss és tiszta a vize ennek a vízesésnek, ahol mindig megállunk a szomjunkat oltani!
Friss és tiszta a vize ennek a vízesésnek, ahol mindig megállunk a szomjunkat oltani!
Meseszép völgyben zubog a Kis-Lapusnyik patak
Meseszép völgyben zúdul alá a Kis-Lapusnyik patak

A víztározót egyébként körbe lehetne autózni, de 1-2 helyen a kőomlások miatt lehetetlen. A Kis-Lapusnyik patakon valamikor volt egy híd, de azt már jó régen elvitte egy áradás. Micsoda heorikus munka volt megépíteni ezt az utat is a víztározó körül? Ezt se fotó, se film nem tudja visszaadni.

Háttérben a Kurta vízesés, ami nem is olyan "kurta".
Háttérben a Kurta vízesés, ami nem is olyan „kurta”.

Itt filmen és drónos felvételeken is láthatjátok az utat, ami a Kurta vízeséshez vezet. 


 

A Kis-Lapusnyik patak hídmaradékánál hagytuk az autóinkat, majd útnak indultunk. Úgy 5 km innen még a vízesés. Úgy 3km-en keresztül egy, a juhászok által kitaposott ösvényt követtünk, majd az utolsó 2 km-t csodálatos, vad és ismeretlen tájakon jártunk  és a patakot követtük úgy 2 km-en át a vízesésig. Vigyázat, itt nincs turistaösvény, nincs térerő, csak az érintetlen dzsungel!

Maga a vízesés kb. 293 méter magas és 5 nagyobb lépcsője van. Tehát úgy 200 méter hosszan 293 métert esik, ami Erdélyben és a Kárpátokban egyedülálló. Nem csak maga a vízesés, hanem az út is oda csodálatos. A vízesés a Kurta csúcs alatt ered, ami a  Gugu Csúcs szomszédja és a Retyezát nemzeti park nyugati szélén található a Godján-hegységben.

 

A messzeségben feltűnik a Vizek-szája tó.
A messzeségben feltűnik a Vizek-szája tó.

 

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük