Rafting, kajak túrák az Al-Dunán – Cserna-völgy – Herkulesfürdő

Csupa kaland egy rafting túra Rafting a Cserna folyón Romániában, Herkülesfürdő fölött

Rafting és kajak túrák az Al-Dunánál a Cserna-völgyben 2022 március 15 és november 15 között folyamatosan

  • Helyszín:
    Romániában, Herkulesfürdőnél 2 evezhető szakasz, vízállástól függően [WW2-WW5]
  • Utazás:
    Budapest-Herkulesfürdő 450 km.
    Ajánlott útvonal: Budapest – Szeged – Kiszombor – Temesvár – Lugos – Karánsebes – Mehádia – Herkulesfürdő kb. 6 óra. Az üzemanyagköltség mellé jön még a magyar illetve román útdíj  (Román 7 napos matrica kb 500 HUF).
  • Túrainformáció:
    (Csak egy példa 2 program esetén, tetszés és lehetőség szerint variálható)
    1. nap: Evezés az egyik szakaszon, kb 1,5 óra – beöltözéssel, utazással kb 2,5 óra
    2. nap: Evezés a másik szakaszon. kb 1,5 óra – beöltözéssel, utazással kb 2,5 óra
    A fent leírt túrainformáció természetesen csak egy standard kétnapos túra általános forgatókönyve. Akár egynapos, akár többnapos programot is szívesen szervezünk bármilyen egyedi igény szerint.
  • Túraárak:
    1-6 fő 24.900 ft/2 program
    7-15 fő 23.900 ft/2 program
    16- fő 22.900 ft/2 program

    További programok megbeszélés szerint.

  • Az ár tartalmazza:
    Az összes felszerelést (hajó, evező, teljes neoprén öltözet, neoprén cipő, mellény, sisak)
    Koncessziókat
    Túravezetést
    A túrát megelőző balesetvédelmi oktatást
    Sofőrtranszfert.

Összegezve: Az ár tartalmaz mindent, ami a túrához szükséges, a túrázó részéről csak egy fürdőruha szükséges!

  • Szállás:
    Szállásfoglalás: +36706775870 – Baile Herculane (de a szálláskeresésben és foglalásban maximális segítséget nyújtunk!)
  • Egyéb hasznos információk:
    Fizetőeszköz: Lej (RON) 1 RON kb 70 HUF – Bankkártyát nem mindenhol fogadnak el, érdemes itthon váltaniÁrak: kb. mint magyarországon. A Herkulesfürdőn, a völgyben sok étterem van, a konyha minősége változó. Vacsora 4-8 €, sör 1-1,5 € (étteremben).
    Fontos: Megengedett alkoholszint 0,0 ezrelék, megengedett sebesség 90 ill. 50 km/h (gyakran mérnek, alku nincs), biztonsági öv kötelező.
Raftingolj te is velünk a Cserna-völgyben!
Raftingolj te is velünk a Cserna-völgyben!

A Cserna-völgyben találhatjuk meg a Kárpátok legszebb vízesését, a Szeles vízesést

 

 

Túraleírás, Cserna:

Herkulesfürdő a Bánátságban Krassó-Szörény megyében a Vaskaputól (Orsovától) mindössze 25 km-re fekszik a Cserna folyó völgyének végénél, számos vízeséssel, csodás sziklaképződményekkel, mediterrán hangulatú növényzettel. Herkulesfürdőt és az egykori magyar Al-Dunát kétségtelenül a történelmi Magyarország legszebb tájai közé sorolhatjuk. Az utóbbi évek gyors ütemű fejlesztésének köszönhetően 5-6 óra alatt kényelmesen megtehetjük Budapestről a 450 km-es távot.Az autópálya egészen Lugosig ér innen már csak 115 km Herkulesfürdő, jó minőségű úton a nagyobb települések mellett ( Karánsebes) elkerülő úttal. Mivel az éghajlat teljesen más, így már március végén is lehet evezni, áprilisban sokszor „májusi” időjárás van és a hóolvadás miatt is ebben az időszakban a legkedvezőbb a vízállás raftingozni. A vizes programok mellet jónéhány túraútvonalon fedezhetjük fel a Domogléd és a Cserna hegységet. Herkulesfürdőn nagyon sok szálláshely van minden kategóriában. Mivel a téli szezonnak vége a nyári pedig még nem kezdődött el így bőven válogathatunk, az árak kimondottan kedvezőek.

Herkulesfürdő

A békebeli monarchia és a balkán együttes hangulata rendkívül kellemes, a helyi klíma nemkülönben. Az egykoron virágzó fürdőélettel büszkélkedő település az Osztrák-Magyar Monarchia egyik leghíresebb és legszebb fürdőhelye volt. Fejlődéséhez hozzájárult a térség kitűnő ionizált levegője, amely 3.000 méteres magasságnak felel meg. Herkulesfürdő Európa legrégibb ismert fürdője, vizének csodásan gyógyító erejét már a rómaiak is ismerték, használták. A rómaiak, Traján császár idejében, 105 és 107 között, fürdőket létesítettek itt “Ad aquis Herculi sacerdos” (Herkules szent vizeihez) vagy“Thermae Hercului ad Mehadium” (Herkules mehádiai hévizei) néven.
 
Raftingolj te is velünk a Cserna-völgyben!
Raftingolj te is velünk a Cserna-völgyben!
 
Rafting a Csernán:
A  Cserna folyó raftingra is alkalmas része a várostól még 25-30 km-re található, vízreszállási ponttól  függően, tehát egy 30-45 perces autózással is kell még a helyszínen számolni.  Szállás található közelebb is a vízreszállási helyhez, de mégis inkább Herkulesfürdőt javasolnánk. A felső rafting etapon a feladat egyszerű: a nagy esésű, gyors folyású vízben a köveket kell lehetőleg minél ügyesebben kerülgetni. Első ránézésre – főleg a vízre szállási pontoknál – egyszerűnek tűnik, de valójában nem könnyű feladat, főleg a 2 személyes hajóknál nagy az “úszásveszély”. Igazi kihívás. A kevesebb izgalomra vágyó túrázóknak, kisebb gyermekeknek viszont a többszemélyes nagy raftok meglehetős biztonságot nyújtanak. Amennyiben a vízállás lehetővé teszi úgy két különböző szakaszt is ki tudunk próbálni egy hétvégi túránk során. Ezek a szakaszok a város fölött a vízzáró gát és a víztározó fölött találhatóak de megbeszélés szerint a városi szakaszt is ki lehet próbálni ami nem annyira adrenalin dús de rendkívül látványos. A Cserna legnagyobb előnye, hogy a népszerű raftingos helyekkel ellentétben nincs tömeg,  más evezősökkel is ritkán találkozni, vadregényes tájakon evezünk. A folyó – mivel nincs felette lakott település – tiszta. Összességében elmondható, hogy egy kevesek által látogatott, igazi vadregényes folyón raftingozhatunk az általunk nem megszokott körülmények ellenére is.
 
A Cserna-völgy fölött, majdnem a Szeles vízeséssel szemben érdemes a Ceszna-szurdokot is felkeresni és megcsodálni a panorámát!
 

Erdély legszebb helyeit a térképen találod! 


 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük