Mindeközben Románia jól teljesít, akkora teljesítményű napelempark épül Arad megyében, mint a Paksi atomerőmű!

A napenergia tiszta forrás, de ki kell nyerni és tárolni is kell az energiát!
A napenergia tiszta forrás, de ki kell nyerni és tárolni is kell az energiát!

 

Mérés dátuma: 2023. 02. 18 09:05
A Paksi Atomerőmű elektromos teljesítmény adatai
1. blokk 2. blokk 3. blokk 4. blokk
515 MW -0 MW 518 MW 515 MW

Az Arad megyei napelemparkot összesen 2000 megawattnyi csúcsteljesítményre méretezik, a tárolókapacitás 500 megawattóra!

 

A Monsson 2024-től kezdődően két másik napelempark építését tervezi további 600 millió eurós beruházással az Arad megyei Kisjenő (Chisineu-Cris), illetve Mácsa (Macea) területén, amelyek együttesen további 800 megawatt teljesítményre lesznek képesek.

Európa legnagyobb napelemparkját kezdik el építeni az idén Románia nyugati részén, Arad megyében – tudatta az Agerpres hírügynökség.

A 800 millió eurós beruházást a Nagypél (Pilu) és Ottlaka (Graniceri) közötti térségbe tervezik, a munkálatok idén nyáron kezdődnek. Ezen felül 200 millió eurós befektetéssel egy 500 megawattóra kapacitású energiatároló rendszert is építenek – tudta meg a hírügynökség Petre Claudiu Batrinuttól, Ottlaka polgármesterétől. Az energiatároló állomás területrendezési engedélyére vonatkozó kérelmet péntek reggel iktatta a beruházó a polgármesteri hivatalban.

Ez a projekt kiegészíti a napelempark építését, ez lesz a legnagyobb megújulóenergia-tároló kapacitás Európában. A tároló állomás 20 hektáron épül Ottlaka területén, teherkonténer méretű akkumulátorokat helyeznek el beton talapzatokon – idézte az elöljárót az Agerpres.

A napelemparkot idén július-augusztusban kezdik építeni egy több mint ezer hektáros területen, várhatóan március 15-én kapja meg a beruházás a területrendezési engedélyt, majd május-júniusban az építési engedélyt – részletezte a polgármester. Az Adevarul hírportál szerint a beruházó, a svéd érdekeltségű nemzetközi energetikai Monsson-csoport Nagypél és Ottlaka térségében 2000 megawattnyi csúcsteljesítményre méretezett napelem-kapacitást készül beüzemelni, amely az áramtermelést legkésőbb 2024 végén kezdi meg.

Azért bőven van mit tenni még Romániában, mint ez a film is mutatja!

 

 

 

Sebastian Enache, a Monsson romániai képviselője a lapnak azt mondta: az Arad megyében épülő napelempark lesz a legnagyobb Európában, a második legnagyobb Spanyolországban található.

A Monsson 2024-től kezdődően két másik napelempark építését tervezi további 600 millió eurós beruházással az Arad megyei Kisjenő (Chisineu-Cris), illetve Mácsa (Macea) területén, amelyek együttesen további 800 megawatt teljesítményre lesznek képesek. Az Arad megyei napelemparkokba és energiatároló-rendszerekbe 1,6 milliárd eurót fektet be a Monsson-csoport.

 

A magyarok már nem csak bevásárolni, tankolni, hanem dolgozni is romániába járnak!

 

Sajnos Székelyföldön is vannak még a környezetet szennyező helyek!

 

 

A legérdekesebb turisztikai látványosságokat Erdélyben a térképünkön találod, amit mi töltöttünk fel tartalommal!

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük