Leírás
A vad-feketeáfonya a hangafélék családjába tartozó gyümölcstermő növény. Frissességét, természetes illatát, ízét a Székelyföldi havasok tisztaságánal, üdeségének köszönheti. Az áfonyát szorgos kezek gyűjtik a medvék által is járt tisztásokon, majd kis családi vállalkozások készítik el hagyományos recept alapján azt a lekvárt, szörpöt, amit most ön is megkóstolhat. A gyümölcsöt nem szedik az érés kezdeti kezdeti szakaszában, mert akkor fanyar az íze, az ágán magában kell érjen. Meleg, száraz időben és napos területen gyűjtik. Éretlen szemetek nem használnak és a kisebb szemeket is kiválogatják, melyek teába kerülnek. A lekvárok elkészítéséhez erdei és házi termelési gyümölcsöket használnak, cukorral édesítik, hideg és meleg dunsztban tartósítják.
- Mivel ez a gyümölcs is nagyon gazdag antioxidánsokban, káliumot, vasat, foszfort tartalmaz, fogyasztása nagyon egészséges.
- A fekete áfonya lekvár hagyományos módon készül, friss gyümölcsből főzve, cukor hozzáadásával.
- Egyes ínyencek sajtok, sültek mellé is szokták fogyasztani.
- Termését és levelét a népi gyógyászat is felhasználja.
- Fogyasztása nyers és feldolgozott formában (dzsem, szörp, befőtt, tea) is egyaránt kedvelt.
- Népies nevei: havasi meggy, havasi meggykoró, kakojza, kukujza.
- Az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse.
- Borsó nagyságú, hamvas kék termése a vadas ételek híres ízesítője.
Kiemelkedően sok káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként, foszfort tartalmaz.
Számtalan jótékony hatása ismert.
- Csökkenti a belek működési zavarait, a régi népi gyógyászat szerint hasmenés ellen kitűnő.
- Vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert.
- Baktériumölő hatással is rendelkezik, csökkenti a magas koleszterin szintet.
- Vizelethajtó hatása is ismert.
- A fekete áfonya védi a szervezet sejtjeit a szabad gyökök ellen, fogyasztása serkenti a nyálkahártya regenerációját.
- Javasolt diabetikus, felső légúti megbetegedések epe-húgykőproblémáknál, reuma, ekcéma, vérnyomásproblémák, bélhurut esetén is.