Leírás
A zakuszka eredetileg Örményországból vagy Grúziából származó, de Moldován területen keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető, különféle zöldségekből és paprikából készült krém, amely felhasználható az ételek ízesítésére, illetve tésztaételekhez is hozzáadott mártásként. Az ételízesítésen kívül előételként, szendvicskrémként, salátaként is használja az orosz, bolgár, román, szerb, erdélyi konyha. Néhány változatát gombóccá összegyúrva készítik el.
Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek. Eredetileg a paprikakrémet sült padlizsánnal készítik, de ezt babbal és erdei gombákkal és (főleg rókagombával és vargányával) is helyettesíthetik. Íze és formája hasonló a Magyarországon is néha kapható kaukázusi, grúz specialitáshoz a padlizsán nélküli Adzsika (Аджика) nevű ételízesítőhöz, bár az erdélyi zakuszkának rengeteg ízváltozata van, hiszen minden erdélyi háziasszony másképp készíti és fűszerezi. Érdemes megkóstolni és friss kenyérre kenni.