Mormota

A napos, rövid fűvel borított legelőket kedveli. Itt könnyen megáshatja 1 méter mély üregét és melegebb is van, mint a hegytetőn. Az üregét fűvel béleli ki, hogy megfelelő fekhelye legyen a téli alvás időszakára, ami 6-7 hónap általában, de azért ilyenkor is 3-4 hetente felébred üríteni. Alvás közben a szervezetének a működése lelassul, a testhőmérséklete a normális 37 C-ról 6-7 C-ra hűl. Szívverése a percenkénti 114-ről 4-re csökken. Ez idő alatt a szervezete a nyáron felhalmozott zsírtartalékot használja fel. Táplálékkészletet nem visz le magának, és bezárja belülről az üregének a bejáratát az alvás idejére, amit aztán tavasszal újra megnyit. Ébredés után sokat eszik, hogy pótolja az elvesztett energiáit, és újranövessze a zsírpárnáit. Kis csoportokban él, tavasszal és nyáron a hegyek északi oldalán ás üregeket, mert itt kevésbé zavarja a nyári napfény.

Mormotacsalád

A mormota családi élete: Az egy lakóhelyen élő mormoták szoros kapcsolatban állnak egymással. Megfigyelték, hogy az orrukat összedörgölik, fejüket összedugják, így fejezik ki összetartozásukat. Mindig üdvözlik egymást. Az egyik családtag mindig két lábra ágaskodva üldögél. Ő az őrszem, aki kémleli a tájat és ha veszélyt észlel, riasztja a többieket.  A mormoták füttyjelei nem egyszerűen a veszélyt jelzik, hanem annak fajtáját és méretét is.

Mormota

A nyolcvanas években végzett rendszeres megfigyelések bizonyították, hogy a mormota család több tagja állandóan szolgálatban van, evés és pihenés közben is. A legelésző mormota 5-10 másodpercenként egyenesedik ki, hogy körbepillantson. A mormoták családi hierarchiában élnek. A hímek párbajoznak a nőstényekért. Ilyenkor a mellső lábukkal dorombolni kezdenek, majd metszőfogukat is bevetve egymásnak esnek. A párbaj során szerencsére csak ritkán sebzik meg egymást.

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

A mormota táplálkozása: A mormota zöldtakarmányon él. Mivel felületesen rágja meg az ennivalót, csak a friss és könnyen emészthető részeket eszi meg. Ilyenek a lágy szárú növények fiatal, nedvdús hajtásai, a zsenge levelek, virágok, éretlen gyümölcsök, termések. A mormota evés és ivás közben is két lábra ágaskodik. Így jobban látja, hogy van-e rá veszélyes ragadozó a közelben. A mellső lábait valódi kéz módjára használja. Azzal fogja meg a táplálékot, és azzal is tisztálkodik.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Mormoták

Mormotakölykök: A mormota nőstény körülbelül öthetes vemhesség után legfeljebb hét csupasz kölyköt hoz a világra. A kicsiknek 3 hét után nyílik ki a szemük. Ekkor jelennek meg első metszőfogaik is. Négyhetes korukban hagyják el először a lyukat. A mormoták életében az első tél a legnagyobb megpróbáltatás. Ha ezt túléli a szervezetük, akkor akár 15 évig is élhetnek. A téli pihenő alatt sajnos 10 mormotából legalább 9 elpusztul.

Mormota

Check Also

Európai bölény