Vaddisznó

Előfordulás:
A vaddisznók saját élőhelyükkel szemben nem támasztanak különösebb igényeket – csak a minden búvóhely nélküli, teljesen nyílt területeket, és a hegyek magas részeit kerülik.  A faj elterjedéséről nehéz képet kapni, mivel a vaddisznók meglehetősen hézagosan fordulnak elő a világon az intenzív vadászat következtében. Angliából és Skandináviából például hiányoznak.  Napjainkban kedvenc élőhelyük a nedves talajú lombos és elegyes erdő, ahol könnyen túrhatják a talajt, például őszi tölgy- és bükkmakktermés után kutatva. Korábban a ligeterdők lehettek a vaddisznók kedvenc élőhelyei, ezt az erdőtípust azonban gyakorlatilag kiirtották Közép-Európában, így a fenyvesek szolgálnak helyettesítőül.  Magyarországon gyakran találkozhatunk vaddisznóval például a Gödöllői-dombságban (Pécel, Gödöllő), éjszakánként pedig akár a fővárosban, a budai oldalon is.

Vaddisznó

Megjelenés:
Testhossza 110-155 centiméter, farka vékony, 15-20 cm hosszú. Az erős kanok marmagassága akár 1 méter is lehet, tömege pedig 50-190 kg (kanok) és 35-160 kg (kocák). A vaddisznók egyes vidékeken még ennél is súlyosabbak lehetnek – a Kárpátokban például elérhetik a 350 kg-ot is. Ezzel szemben a dél-európai vaddisznók alig fele akkorák. Az ismert ökológiai szabályt követik, amely szerint egy-egy faj példányai a melegebb vidéken kisebbek és könnyebbek, mint a hidegebb tájakon. Küllemét és megjelenését tekintve a vaddisznót egyetlen más vadon élő európai állatfajjal sem lehet összetéveszteni. Színezete a feketétől a barnásvörösig és a homokszínűig változik, amit részben a környéken uralkodó talajszínre lehet visszavezetni – a vaddisznók ugyanis előszeretettel dagonyáznak. A malacok jellegzetes hosszanti csíkokkal mintázottak. A kanok súlya jelentősen felülmúlja a kocákét, de elsősorban mégis az évről évre jobban kiálló szemfogak (agyarak) jelentik a könnyen észlelhető különbséget. Félelmetes fegyvert jelentenek, mert az idők folyamán egyre élesebbé és hegyesebbé válnak.  A vaddisznók jelenlétére utal jellegzetes szaguk is, amelyet jó szélben viszonylag távolról megérezhetünk, de túrásaik is elárulják őket.

Vaddisznó

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Életmód:
A vaddisznó családi közösségekben, csapatokban jár, amit kondának nevezünk. A csapat magját az öreg koca jelenti, a süldőkkel és a malacokkal. A kondához további állatok is csatlakozhatnak, például az előző évi fiatalok is a közösségben maradhatnak, amíg ivarérettekké nem válnak. A kanok csak alkalmilag keresik fel a kondát, de a szaporodási időszak kezdetekor megjelennek a kocák mellett. Az egyes kondák ragaszkodnak tanyahelyeikhez, ha ott nem zavarják vagy üldözik őket. Mindennap ugyanoda térnek vissza, pihennek a sűrűben, vagy dagonyáznak az iszapos tócsákban.  Estefelé megélénkülnek: a disznók táplálkozni indulnak. Óvatosan közelednek az erdőszélhez, közben minden irányban figyelnek. Ilyenkor rendkívül halkan képesek mozogni, míg ha menekülnek, nagy zajt keltve törtetnek keresztül az erdőn. Többnyire lassú ügetéssel szaladnak, de ha menekülnek, bukdácsoló galoppba kezdenek, amit csak rövid távon, néhány száz méteren át tudnak tartani. Jól úsznak, ezért nagy folyók vagy tavak szigetein is megtelepedhetnek.  Ha elfogy a táplálék, messzire elkóborolnak, hogy új helyeket keressenek. Ha táplálékban különösen bővelkedő helyre bukkannak, akkor gyakran nagy csapatba verődnek össze. Így volt ez például a Duna ligeterdeiben a tölgymakkérés idején is.

Vaddisznó

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Szaporodás: 
A vaddisznók párzási, búgási ideje november és január közé esik. A vemhességi idő 16-20 hét, az alom pedig 4-12 malacból áll. A koca kis mélyedést készít, amelyet puha anyagokkal kibélel, esetenként ágakkal fed be. A malacok világos és sötét csíkokkal rendelkeznek. Szemük nyitva van, s alighogy megszáradtak, máris követik anyjukat. Hevesen küzdenek a legjobban tejelő emlőkért, míg néhány nappal később a kialakult rangsornak megfelelően táplálkoznak. A fiatal állatok – mint a házimalacok is, amelyek csak gyengén szőrözöttek – meglehetősen melegigényesek – sokkal nagyobb szükségük van anyjukra, mint más párosujjú patásoknak. A malacok kb. 3 hónapig szopnak, majd szilárd táplálékot is fogyasztanak, így féléves korukra önállóvá válnak. Nagyjából 10 hónapos korukra színezetük már a felnőtt állatokéhoz hasonló, ezért süldőknek nevezzük őket. A vaddisznó szabadban tipikusan 20 évig él.

Vaddisznó

Check Also

Európai bölény