Kalotaszeg

Kalotaszeg

A Kalotaszeg tájegységet Erdélyben Kolozsvártól nyugatra találjuk. A kevés tömbmagyar területeinek egyike, régi erdélyi magyar népi hagyományok őrzője. Nevét a honfoglaló magyarok itt letelepedett Kalota nemzetségéről kapta. A magyar népművészet újrafelfedezése a kalotaszegi hagyományok népszerűvé válásával kezdődött az 1880-as években.

Kalotaszeg

Miután Gyarmathy Zsigáné felélesztette a varrottas kézimunkák készítését és a kalotaszegi hímzések európai hírnévre tettek szert. A kalotaszegi népművészet jelentős eleme a kalotaszegi népzene és tánc, a kalotaszegi népviselet is. Érdemes említést tenni Kalotaszeg népi építészetéről, a parasztházakról, nemesi udvarházakról és érdekességként a kalotaszegi régi malmokról is.

Vízimalom Sebesváron

Kalotaszentkirály és környéke: 

A kalotaszegi népviselet különleges színgazdagságának, díszességének köszönhetően a magyarság egyik legismertebb hagyományos népviselete. Napjainkban egyházi ünnepek, családi események (esküvő, keresztelő, konfirmáció, temetés) alkalmával van lehetőség megpillantani az eredeti viselet egy-egy régebbi darabját. A tisztaszobák mélyén lapuló és egyre fogyó öltözékek azonban mind ritkábban kerülnek elő.

Kalotaszentkirály
Kalotaszentkirály

Kalotaszeg templomai többségében református templomok, amelyek szinte kivétel nélkül középkori építésű, főleg gótikus stílusú műemléképületek. Kalotaszeg a templomépítészet szempontjából az egyik legegységesebb arculatú magyar tájegység. A templomokhoz jellemzően négy fiatornyos torony tartozik. A templomok belsejét igen gazdagon díszített. Jellemző a festett fakazettás mennyezet.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Kalotaszentkirály
Kalotaszentkirály

Kalotaszeg várai közé tartozik az az öt vár, amely a középkorban az Erdélyben található Kalotaszeg vidékét védelmezte: Sebesvár vára, az Almási vár, Egeres vára, Léta vára, a Gyalui vár és a korán elpusztult Szászfenesi leányvár, Magyarbikali Farkasvár, valamint Bendecs vára és Kós Károly Varjúvára. Kalotaszeg környékén találjuk még:  a Tordai sóbányát,  Kolozsvárt,  a Tordai hasadékot, a Tordatúri-hasadékot és Torockó sincs olyan messze. 

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Check Also

A Répát-hegység lankásabb részeit nyájak, csordák , hegyi tanyák, esztenák foglalják el.

Hová menjünk nyaralni Erdélyben? 20 kirándulás ötlet, ajánlat.

A programokat persze nem csak azoknak ajánljuk, akik a Kászonokban szállnak meg! Az Akácos vendégházat …