Erdélyi rakott káposzta

A savanyú káposztával készülő ételek egyik klasszikusa az erdélyi rakott káposzta. Az egymásra kerülő rétegek látványos és ízletes egészet alkotnak. Kiadós házias étel, amely elkészítése ugyan több fázisból áll, de nem nehéz és ha az igazi  Erdélyi konyhát meg akarjuk kóstolni, akkor ez kötelező étel! 

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg füstölt kolbász
4 ek zsír vagy olaj
1 kg savanyú káposzta
15 dkg rizs
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 csapott tk pirospaprika, só, őrölt bors
5 dl tejföl (ételhez és tálaláshoz)

Erdélyi rakott káposzta

Előkészítés: 
A rizst mossuk meg. Kevés olajon üvegesre pirítva a megfelelő mennyiségű enyhén sós vízben főzzük félig puhára. A savanyú káposztát érdemes megkóstolni. Ha túl savanyú, hideg vízben mossuk át. Ha íze megfelelő, 2 dl vizet aláöntve pároljuk kb. 20 percig (legyen roppanósan puha). A kolbászt vágjuk karikákra, a szalonnát csíkokra. A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, a hagymát vágjuk apró kockákra.

Elkészítés: 
Egy serpenyőben kevés olajon hevítsük át a szalonnát, pár perc elteltével tegyük bele a kolbászt, majd újabb 1-2 percig pirítsuk együtt. Ezután a szalonnát és a kolbászt szedőlapáttal szedjük ki egy tányérra, a kisült zsír felével kenjük ki a tűzálló edényt, amelyben az ételt sütni fogjuk.

A serpenyőt tegyük vissza a tűzre/hőre, a maradék olajon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a préselt fokhagymát, darált húst, fűszerezzük sóval, pirospaprikával és borssal, majd gyakran kevergetve pirítsuk kb. 10 percig (kevés szaft maradhat).

A rizst szűrjük le, a párolt káposztát készítsük elő a rétegezéshez.

A kikent edény aljára helyezzük a káposzta 1/3-át. Erre kerül a szalonnás kolbász, majd újabb 1/3 káposzta. Erre locsoljunk tejfölt, majd jöhet a rizs, rá a darált hús, végül a maradék káposzta.

A káposzta tetejét locsoljuk meg gazdagon tejföllel, csepegtessük rá a maradék szalonna-kolbász zsírt. 190 fokos sütőben kb. 1 órát pároljuk.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Tippek: 
A káposztánk ne legyen száraz! Ezért ne spóroljunk túlzottan a zsiradékkal, továbbá érdemes a középső és felső káposzta réteget is gazdagon meglocsolni tejföllel. Számoljunk legalább 3 dl tejföllel, plusz a tálaláshoz is készüljünk tejföllel. A tejfölt hígíthatjuk kevés vízzel (vagy tejjel).

A sertéshús lehet lapocka vagy comb.

Ne válasszunk túl nagy (széles) edényt a sütéshez, hogy a rétegezés érvényesülni tudjon.

Az egyszerűbb változatban a szalonna és a kolbász kihagyható, a gazdagabb változatban a rétegek közé tehetünk karikára vágott zöldpaprikát és paradicsomot is.

A felső réteg tejfölt elkeverhetjük kevés pirospaprikával, vagy tehetünk rá karikára vágott kolbászt, így szép színe is lesz.

A darált hús maradék sertéspörkölttel (hús apróra vágva) is helyettesíthető.

Bár semmi nem tiltja zacskós gyors rizs használatát, javasoljuk hagyományos rizzsel készíteni.

Az erdélyi rakott káposzta más változatban is készülhet, így rétegezhető elősütött hússal, karikára vágott főtt tojással is. Tálaljuk kanállal szedve, vagy kockára vágott adagokban, tejföllel (talán szentségtörés, de krémes natúr joghurttal is finom!) meglocsolva.

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Nézd meg hogyan készül Erdély legfinomabb töltött káposztája!

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …