A Kis-Cohárd

A Kis-Cohárd és a Gyilkos-tó

A Kis-Cohárd sziklája a Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban, Hargita megye északkeleti részén, a híres Gyilkos-tó szomszédságában emelkedik 1344m magasra.

Kirándulásunkat az üdülőtelep egyik turisztikai gócpontjától, a Bucur villától indulva, könnyű sétával kezdhetjük. A villától kissé távolabb az aszfalt utat makadámút váltja fel, és az vezeti fel a gépjárművel közlekedőket a Cohárd menedékházig (ez az út legtöbbször sorompóval le van zárva a civil autók számára, többnyire a hegyimentők autói közlekednek ezen az úton). A menedékháztól az ösvény a Kis-Cohárd déli fala alá vezet tovább. A fal lábánál széles kőfolyás húzódik, ahol a kövületgyűjtők tengericsillag, csiga, és kagylólenyomatokat keresgélhetnek. Szintén innen indul egy sor sziklamászó út is.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A jelzés a sziklafal ívét követve a Cohárd-nyeregbe vezet fel. Itt találkozunk a Kupás-patak erdészházától feljövő sárga sáv jelzéssel. Mielőtt a Kis-Cohárd felé folytatnánk utunkat, tehetünk az innen csupán 1,1 kilométerre levő Nagy-Cohárdra (1504m) is egy kitérőt. A Cohárd-nyeregből (más néven Első-Cohárdnyak) egy erdősávot vág át ösvényünk, majd 400 méter fokozott emelkedő után felérünk a Kis-Cohárd terjedelmes csúcsplatójára, ahonnan pazar kilátás nyílik az üdülőtelepre, a Gyilkos-tó Juh-pataki ágára, valamint a környék havasaira. Ha szerencsénk van, itt fent zergékkel is találkozhatunk.

A Kis-Cohárd

Pár éve via ferrata épült a Kis Cohárd sziklafalát meghódítani vágyó hegymászók számára. A Gyilkos-tótól húsz-harminc perces kapaszkodással lehet eljutni a vasalt út aljáig, a mászás pedig jó időben mintegy ötven percig tart. A kalandvágyók saját felszerelésükkel mászhatnak az acélsodrony mentén, ám a szükséges felszerelés bérlésére is lehetőséget kívánnak teremteni.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A Kis-Cohárd

A sziklafal biztonságos meghódítását elősegítő, a sziklához rögzített acélsodrony mentén kétszáz métert lehet mászni 173 méter szintkülönbséget leküzdve az 1344 méter magas Kis Cohárd csúcsáig. A tetőn két sziklacsúcs között kifeszített kötélhídon haladhatnak át egy 160 méter mély szakadék fölött. A falmászók egész úton lélegzetelállító látványban gyönyörködhetnek. Olyan túrázóknak ajánlják, akik jó erőnléti állapotban vannak és nem félnek a magasságtól.

Ismerd meg Erdély látnivalóit:

források: harghitaerdekesvilag, Erdélyi túrák

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …