Ha orvosi műhiba miatt probléma adódik, akkor a Romániai orvosok nem vonhatóak felelősségre!

Persze arra sokan nem gondolnak, hogy azért nincs elég és megfelelő orvos és ápoló Kelet-Európában, mert már sokan nyugaton dolgoznak! Jó példa erre a magyarországi helyzet, ahol nem is olyan régen több ezer egészségügyi dolgozó felmondott. Március végére lehet pont ezért rekordokat dönt folyamatosan az elhalálozás az anyaországban!

Romániában pedig jelenleg nem vonhatók felelősségre műhibáért a veszélyhelyzet idején koronavírusos betegek kórházi ápolásában segédkező, de megfelelő szakképesítéssel nem rendelkező romániai orvosok.

Romániában csak a saját feleősségedre lehetsz beteg!
Romániában csak a saját felelősségedre lehetsz beteg!

Sokan azt is elfelejtették már, hogy 2020 május 2-től olyan vonatot indítottak heti egy alkalommal Romániából, ami Magyarországon keresztül  szállítja az ápolókat, akikre most hatalmas a szükség az osztrák idősotthonokban, szociális intézményekben. Korábban a közeli szomszédok előtt nyitották meg a határokat az ingázó dolgozók kedvéért: Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában és Csehországban. Mivel azonban a legtöbb ápoló Romániából származik, muszáj volt a nagyobb távolságra is megoldást találniuk. 

Kattints a hivatkozásra:  Megérkezett az első különvonat Bécsbe, ami Román ápolókat szállít!

Ápolóhiány van Romániában, miközben az ápolók Bécsben dolgoznak!
Ápolóhiány van Romániában, miközben az ápolók Bécsben dolgoznak!

Lehet csak megfelelő bérezést és megbecsülést kellene adni ezekben a „vészterhes” időkben az egészségügyi dolgozóknak és nem mennének nyugatra?

Az egészségügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendeletet a 2021 március 25.-i esti ülésén fogadta el a bukaresti kormány. A rendelkezés indoklása során Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter rámutatott: nagyon sokszor elhangzik, hogy növelni kell az intenzív terápiás ágyak számát a Covid-kórházakban, mintha csak „bútordarabokról” lenne szó. A tárcavezető rámutatott: a legnagyobb probléma nem a műszaki felszerelés, hanem a szakképezett egészségügyi személyzet hiánya. A törvénymódosítás azokat a jogi aggályokat hivatott eloszlatni, amelyek eddig megakadályozták a más szakképesítéssel rendelkező orvosokat, hogy az infektológus vagy intenzív terápiás kollégáik segítségére siessenek. Andrea Moldovan egészségügyi államtitkár hozzátette: nem merül fel, hogy az intenzív terápián ápolt súlyos betegeket olyan orvosokra bíznák, akiknek semmilyen szakképesítésük nincs. Azonban a belgyógyászoknak, allergológusoknak, immunológusoknak, gerontológusoknak felkészültsége kiterjed a heveny vírusos tüdőgyulladásra, és más szakképesítésű orvosok is képesek ellátni egy előre meghatározott módszertan szerint a kevésbé súlyos állapotú koronavírus-fertőzötteket. A szaktárca tájékoztatása szerint az utóbbi hetekben 1498-ra bővült a Covid-kórházakban és részlegeken rendelkezésre álló intenzív terápiás helyek száma – ezek közül a pénteki jelentés szerint 1364 (91 százalék) volt foglalt.

Addig is, amíg nem nyitják meg a határokat, kirándulj velünk a filmjeinkben, Erdélyben!

 

forrás: Krónika-online, 444

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük