Az orosz nagykövet kiosztotta Romániát. Szerinted kinek adnák ma Erdélyt az Oroszok?

Az Oroszok, az-az a Szovjetek már a 60′ években megbánták, hogy bíztak a Románokban. Az Orosz, az-az a Szovjet-Román ellentétet csak fokozta, hogy a Chaucescu rezsim az USA-val barátkozott és Dél-Afrikával közös atomfegyvert tervezett kifejleszteni, amit Kadhafi finanszírozott volna. Nos egy későbbi cikkekben majd írunk a Román atomfegyver projektről. Kevesen tudják azt is, hogy a 80′ években Románia atommal fenyegette meg Magyarországot. Jelenleg az Oroszokat a Román fegyverprogram, a rakétatelepítések zavarják leginkább.

Romania vs Russia, Románia VS Oroszország.
Romania vs Russia, Románia VS Oroszország.

Pár napja Valerij Kuzmin Moszkva Bukaresti nagykövete egy hosszabb interjúban beszélt Oroszország és Románia komoly nehézségekkel terhelt viszonyáról.

„Április végén Románia is kiutasított egy Orosz diplomatát! A román külügyminisztérium (MAE) közleménye szerint a bukaresti orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettese azért vált nemkívánatos személlyé Romániában, mert tevékenysége sérti a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló, 1961-es bécsi egyezményt.
A MAE döntését hétfőn közölték az orosz féllel, amikor Bogdan Aurescu román külügyminiszter utasítására bekérették Valerij Kuzmin orosz nagykövetet a bukaresti külügyminisztériumba.”

Az Orosz haderő még most is a második legerősebb a földünkön.

Kuzmin a Metropola TV-nek adott interjújában több témát is érintett, kiemelve a Romániában már az iskolában tanított oroszellenességet, miközben azt állította, hogy az oroszok még a németekkel szemben sem tartják a haragot, a románokat pedig szintén nem utálják. Rámutatott, a román tankönyvek mind azzal kezdődnek, hogy „ki rabolta ki, ki alázta meg az országot” (nyilván a nagykövet Oroszországra gondolt, véletlenül sem Magyarországra). Oroszországban ez nem így van, ilyesmit ott nem tanítanak, nem táplálnak románellenességet.

Mivel mostanában politikai kérdés lett az annak idején a Szovjetunióba szállított román aranytartalék, a nagykövet igyekezett emlékeztetni, hogy az egykori szovjet főtitkár, Brezsnyev ezt a kérdést már réges-régen levette a napirendről, amikor azt javasolta Nicolae Ceaușescunak, hogy „felejtse el” az aranyat.

Kuzmin szerint az orosz–román viszony nagyon megromlott, az 1-től 10-ig terjedő skálán 4-es osztályzatot kapna. Többször kiemelte, ez a Romániában mesterségesen táplált oroszellenesség számlájára is írható, hiszen az országban bizonyos erők az ilyen érzelmek fokozásában, a rossz kapcsolat fenntartásában érdekeltek. Sietett hozzátenni, hogy a deveselui rakétabázis fenyegetést jelent Oroszországra nézve, az egy támadás végrehajtására is alkalmas létesítmény. A nagykövet tovább ment, Magyarországot állítva példaként Románia elé. Szerinte Románia semmit sem nyer azáltal, hogy hagyja magát kézi vezérelni Brüsszel által. Bezzeg Magyarország beszerezte a Szputnyik V vakcinát, széles körben alkalmazza, és az eredmények azt mutatják, hogy nagyon megbízható, kiváló védelmet nyújt.

Mi több, Románia akkor is rossz döntést hozott, amikor felhagyott az orosz gázimporttal. Kuzmin szerint a döntés hátterében nyilván szerepet játszhatott az energiafüggetlenség elérésének vágya, ugyanakkor Magyarország például jól átlátható és kiszámítható szerződéses alapon importál orosz földgázt, következésképpen a gáz ára is olcsóbb, mint Romániában.

[ Forrás: Fanatik.ro, VG.hu ]

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük