Költözzön haza, majd akkor lesz védettségi igazolványa az oltás mellé, üzente a kormányhivatal egy külföldön dolgozó magyarnak!

 

 

Lajos egy külföldön munkát vállaló magyar, meglehetősen furcsa anomáliába került a koronavírus elleni védőoltás, pontosabban az ahhoz kapcsolódó védettségi igazolvány ügyében. A külföldön dolgozó, ott tb-t fizető, magyarországi lakcímmel nem rendelkező, de itthon beoltott Lajos azóta hivatalos tájékoztatást is kapott Budapest Főváros Kormányhivatalától arról, hogy jelen keretek között lényegében sehogy nem juthat magyar védettségi igazolványhoz, hiába oltották be.

Mielőtt rátérnénk a hivatalos kormányzati válaszra, elevenítsük fel Lajos kálváriáját:

  • az Angliában élő és dolgozó férfi – a hivatalos ügyrend szerint – kiköltözésekor kijelentkezett magyarországi lakcíméről, és azt is jelezte, hogy a tb-jét egy másik országban fizeti,
  • a koronavírus-járvány ideje alatt viszont a munkájában beállt változás miatt jobbnak látta huzamosabb időre, de mindenképpen csak ideiglenesen visszatérni Magyarországra,
  • eközben bejelentkezett a védőoltásra, amit meg is kapott,
  • védettségi igazolványhoz viszont nem juthat, mert nincs magyarországi lakcíme, a tajszámát pedig a külföldi munkavállalás miatt inaktívra tették.
Az oltási igazolványt nehezen szerzik be a külföldön élő magyarok!
Az oltási igazolványt nehezen szerzik be a külföldön élő magyarok!

Mivel az a furcsa helyzet állt elő, hogy Lajos ugyan megkapta az oltást, ám ezt az oltáskor kapott papírral tudja csak igazolni, a normális élethez való visszatérést jelentő szolgáltatások jelentős része viszont csak a védettségi igazolvánnyal érhető el, az oltási papírral nem. Joggal érezte, hogy az oltás mellé igazolványt is kap, de nagyot tévedett.

Sokszori megkeresésére pár hét eltelte után végre válaszolt neki Budapest Főváros Kormányhivatala, azon belül is a Központi Okmányirodai Főosztály, amely szűkszavú levélben közölte, hiába az oltás, Lajosnak csak

„Akkor lenne lehetősége kártyát kapni, ha magyarországi lakóhelyet létesítene és után a társadalombiztosítási jogviszonyát is rendezné.”

Hiába vagy magyar állampolgár, ha külföldön dolgozol, akkor csak nehezen juthatsz hozzá az oltási igazolványhoz.
Hiába vagy magyar állampolgár, ha külföldön dolgozol, akkor csak nehezen juthatsz hozzá az oltási igazolványhoz.

 

Mindkét kitétel érthetetlen, mivel május 4-étől például már tajszámmal nem rendelkező, az országban jogszerűen tartózkodó külföldi állampolgárok, illetve külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak oltásra is regisztrálhatnak és kaphatnak védőoltást, de egy magyar állampolgár, akinek van (inaktív) tajszáma, ezek szerint csak akkor kaphat védettségi igazolványt, ha felmond külföldi munkahelyén, hazaköltözik is itthon vállal munkát.

Mindez a Magyar Közlöny május 3-i számában jelent meg, Lajos pedig május 4-én kapta azt a választ, hogy a védettségi igazolvány feltétele a magyarországi lakóhely és magyar tb-fizetés, a kettő kettő pedig elég nagy ellentmondásnak tűnik. Főleg, hogy a kormány már a kezdetek óta azt hangoztatja, hogy még érvénytelen tajszámmal is jogosult bárki az oltásra, Lajos esetében pedig még arról sincs szó, hogy valamilyen oknál fogva ne tudta volna fizetni a tb-jét, hanem arról, hogy azt külföldön tette meg.

 forrás: TELEX

 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük