„KEDVES MAGYAR HONFITÁRSAIM!” – EGY ROMÁNIAI MAGYAR LEVELE

Nem olyan régen jelentettünk meg egy cikket, amire rengeteg visszajelzés érkezett. Sokan írtak is nekünk és most ezekből a levelekből egyet leközlünk. Változtatás nélkül adjuk le a levelet és ha van véleményed, akkor írd meg, de ha lehet kultúráltan! Ne feledd, mi mind MAGYAROK vagyunk, akiknek a szíve fájdalmasan dobban a Trianon szó hallatára! A képek, filmek a Traveltotransylvania.hu  illusztrációi.

Itt el lehet olvasni Antal Józsi levelét, amire most válasz érkezett!

“Kedves Anyaországi Magyarok!” – egy erdélyi magyar levele

 

Magyarországon elképzelni sem tudják milyen lehetett a határainkon túl magyarként élni a kommunizmusban. Ezek az idők elmúltak, ne felejtsük el, de most nekünk Magyaroknak valóban össze kellene tartani.

Nem olyan rég olvastam egy írást, amiben egy „büszke” Erdélyi úgy ledorgálta az anyaországiakat, mintha csak az a nép lenne Magyar, aki ott, a keleti végeken él. Neki küldöm a soraimat és azoknak, akik elfelejtik azt, hogy nem csak az Anyaországban és Erdélyben élnek még ma is Magyarok!

Mi, Szatmári Magyarok minden nap szembesülünk azzal, hogy se az Anyaországi, se az Erdélyi Magyarság nem vesz minket semmibe! Mintha Erdély felé menet, vagy onnan jőve elfeledkezne mindenki a Partiumi és a Bánáti honfitársairól. Bár a Bánátban már erősen megfogyatkoztunk, de Biharban és itt, Szatmárban még tartjuk magunkat és az évszázadok folyamán lehet még többet is letettünk az asztalra, mint sokan Kovásznában vagy Tolnában. Sokszor éreztetitek velünk azt, hogy mi nem is vagyunk Magyarok.

„Szatmárban rejtelmes lápvilágot találhatunk, szélfútta homokdűnéket és vadregényes tölgyerdők nyújtottak otthont, amik a vészterhes időkben biztonságos menedéket nyújtottak őseinknek, e-vidék Nyírségbe hajló végén, a Károlyiak földjén, a kuruc szabadságharc gócpontjában. Szatmár az, ahol a lázadás lángjának kihűlte után egy évszázaddal fellobbant a forradalmár költő szíve. Petőfi Sándort a nemzet ügye hozta Szatmárba, de a szerelem tartotta itt. S ahogy az Ecsedi láp időnként életjelet ad talajtüzeivel, úgy a szatmári magyarság is élteti a szabadságharc lángját.”

Nem lenne a Szatmáriak nélkül himnusza a Magyar népnek. Ezeken a földeken született Ady Endre, Bíró Lajos, Dsida Jenő, Kafka Margit és még sorolhatnám a sok Biharban, vagy Bánátban született igaz Magyart. Szép levelet írt Antal Józsi, de valahogyan most is, mint mindig, el lettünk felejtve. Nem lett a soraiban megemlítve a Pártium, de a Bánát sem. Tudom, az itt élők a Szatmári rónaságon, a dombok között megtettek annyit a hazáért, mint bárki Kolozsváron, vagy Szegeden. Én azt látom, hogy Erdélyt, de főleg Székelyföldet elképesztően támogatja az Anyaország, mind anyagiakban, mind morálisan, de nekünk itt csak alamizsna jut, nem elismerés.

Mit köszönhet Magyarország Erdélynek?

 

„A Patriumban még több mint negyed millió magyar szót lehet hallani nap, mint nap, akiknek ugyan úgy fáj a szívük Trianon hallatán, mint sokaknak Szabadkán, vagy Nyíregyházán.”

Szatmárnémeti
Szatmárnémeti

Sajnos mi Szatmárban azt látjuk, hogy az Anyaország uralta Erdélyi média Erdélyben mit sem ér, hiszen nem a nép hangját hallani belőle, csak a 32 éve a Romániai Magyarokat idomítókét. 2021-ben nekünk is odadobta az RMDSZ a döglött macskát, ha nem szavazunk, akkor nem lesz képviselet. Nem az ő hibájuk lesz, hanem a miénk. De a 32 év bebizonyította, hogy a romániai Magyarság vezetőinek csak a saját zsebe a fontos, nem a nép! Kedves Józsi, foglalkozzunk a mi ügyünkkel, ne az egyszerű Anyaországi honfitársainkkal, mert ők nem ártottak nekünk. Ha minket Szatmáriakat folyamatosan kihagynak a nemzetből, az már nem nemzet. Milyen nép az, amelyik megtagadja gyermekét?

Antal Józsinak Erdélyiként fáj a szíve, hogy nem tekintik Magyarnak, de akkor mi mit mondjunk Szatmárban, mert mi nem akarunk többé a két véglet, Erdély és Magyarország között lenni! Antal Józsi nem hiszem hogy sokat járt volna Szatmárban, vagy az Anyaországban, mert akkor mást is írt volna. Diktatúráról ír, ami elvileg elmúlt 32 éve, de Szatmárban is ugyan úgy megtapasztaltuk és azt látom, hogy egy újabb diktatúra van születőben az Anyaországban.

 

Nem látja Józsi azt sem, hogy Romániai Magyarként neki és nekünk sincs választásunk 32 éve és ez a mi hibánk is. Támadja a Magyarországi honfitársait, mintha csak az egyes emberek tehetnének arról, hogy ma Romániában él és védi a politikusokat, akik 32 éve nem tesznek semmit Szatmárban se a nyelvünkért, kultúránkért. A problémáinkat itt kell megoldani, nem Budapesten, hanem Bukarestben. Kedves Józsi, mond meg hogy ki szereti Erdélyben azokat a Magyar politikusokat, akik 32 év alatt sem tudták elfogadtatni a Románokkal a Magyarságot? Te éltél Magyarországon hogy tudd azt, milyen élni abban az országban, amit lassan már Románia is leelőz annyit lopnak? Ha kell neked az RMDSZ, meg a Magyar kormány, akkor fogadd őket örökbe, de ne melengesd sokáig a kebleden, mert ellopnak mindent tőled, vagy alapítványokba szervezik ki a vagyonodat.

Felháborodsz azon, hogy az Anyaországból megmondják kire szavazz Romániában, de azt jogosnak tartod, hogy Magyarországra is szavazhass, de akkor miért kritizálod az Anyaországiakat? Az egyik gyermekem még 90′ években költözött át az Anyaországba, mert érezte a szabadság friss szellőjét, de most tervezi azt, hogy ő is nyugatra megy, mint rengeteg honfitársunk a Kárpát-medencéből. Mondd Józsi, ez miért van? Felfogod, hogy mi egyszerű emberek nem vagyunk egymásnak ellenségei, csak a politikusok szítják mindig az ellentéteket? Nem veszed észre, hogy a Romániai Magyarok 32 éve csak egy helyre szavazhatnak, mert nincs választásuk? Marosvásárhelyen egyszer márciusban meg lett próbálva, de nem kellett volna feladni és most, hogy az Únióban vagyunk, a Katalánok, az Észak-Írek, Skótok példáját kellene követnünk összefogva Romániai Magyarként és nem egyedül Székelyként, vagy Erdélyi Magyarként.

Ne az egyszerű honfitársaidat bántsd, ők nem tehetnek semmiről, csak a fizetett médiák, de ha már tenni akarsz valamit, akkor menj az RMDSZ székháza, vagy a Parlament elé Budapesten!

Józsi, nem veszed észre, hogy a politikusok mind hazudnak és téged hergelnek, hogy írogass az Anyaországiaknak, mintha ők tehetnének a bajodról! Minden évben Anyaországiak százezrei lépik át azt a határt és boldogan, sok-sok szeretettel mennek Erdélybe és nem a táj, meg az ételek a fő ok, hanem a honfitársaik, mint te is. Te miért hívod „táposnak” az Anyaországiakat Józsi???

A soraiddal saját honfitársaidat bántod, minek nincs értelme, mert csak a veszett kutya harap a saját farába!

Kívánok ebben a pár utolsó sorban minden Magyar életére áldást, lelkébe békét, szeretetet, örömöt és azt, hogy érezzük mindannyian meg, egy nemzet vagyunk, egy nyelvet beszélünk és együtt dobban a szívünk.

Fedezd fel Erdély 7 csodáját a filmünkben!

 

ERDÉLY LEGSZEBB HELYEIT A TÉRKÉPEN TALÁLHATJÁTOK!

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük