Van egy magyar falu a Kárpátok mélyén, ahol nincs vírus és nem is lesz!

panoráma, Kostelek
panoráma, Kostelek

Egyszerű, természetes és általuk megszokott okok miatt nem kell tartaniuk a helyiknek a modern korok ártalmaitól, mint a …

  • friss forrásvíz
  • tiszta oxigéndús levegő
  • egészséges, tartósítószerektől mentes ételek
  • stresszmentes élet
  • nem nézik a média népbutító híreit

Kostelek egy csodálatos, átlag 850 méter tszfm. gyönyörű havasi környezetben, fenyvesekkel ölelt völgyben, a Szulca patak völgyében találhatjuk meg. A falut határoló másik két patak, település: Gyepece (Pajistea) és Magyarcsügés (Cădărești). Kostelek a legeldugottabb, legelzártabb Gyimesi falu. A Szépvízi víztározótól Ennek a Hargita megyei, 8,6 kilométeres szakaszát (a Motorsirülőig) 2017-2018-ban leaszfaltozták, a további 6,5 kilométert a Péterhavas-patak mentén viszont, ami már Bákó megye területén halad, nem. 2020 június-júliusában – állami finanszírozás hiányában civil források felhasználásával, a kostelekiek összefogásával – személyautók számára is járhatóvá tették. A moldvai Ágas felől vezet egy jobb minőségű makadámút, de télen személyautóval ezt is nehezen lehet járni.

Jellegzetes fából készült ház Kosteleken, ami mindenféle modern szgetelés nélkül is bíja a kemény , akár -25 C-s teleket!
Jellegzetes fából készült ház Kosteleken, ami mindenféle modern szigetelés nélkül is bíja a kemény, akár -25C-s teleket!

Egy film Kostelekről, amit érdemes megnézni!

 

 

Első írásos említése az 1774-ből származik, a falu első telepesei a Mádéfalvi vérengzés idején, az embernyúzó katonai szolgálat és bírói ítéletek elől elbujdosó székelyek és a Moldva felől érkező görögkatolikus román szökevények, szegénylegények, havasi betyárok, akik ezen eldugott havasi rengetegben keresnek menedéket. A szájhagyomány szerint a falu nevét, az állatokat őriző, körülvevő koskarámról, kosárról nyerte. Kostelek hagyományvilága, néprajzi sajátosságai (viselet, ének -és tánckultúra, temperamentum) a gyimesi kultúra sajátosságait hordozza. Kostelek kezdetben önálló közigazgatási egység, később Csíkszépvíz községhez tartozik. 1952-ben az akkori nemzetpolitika részeként a Bákó megyei  Ágas (Agăș) községhez csatolják, ahová ma is tartozik. 2002-ben 570 lakosa volt, amelyből 346 román, 202 magyar.

Kosteleken is van persze áram, internet és a mobiltelefonok is működnek!

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Egy természetes tüdőt erősítő gyógyhatású készítmény, amivel erősítheti a tüdejét!

Parajdi fenyőrügyes inhalációs só 2kg

A döntően magyarok lakta körülbelül 500 fős település szinte el van zárva a világtól.  Kostelek kezdetben önálló település volt, később Szépvízhez tartozott. 1952-ben áldozatul esett az elrománosításnak, a moldvai Bákó megyéhez és Ágas községközponthoz csatolták, magyar iskoláját megszüntettékés csak román iskola van. A mintegy 60, döntően magyar gyermek román óvodába és iskolába kénytelen járni ! Ennek ellenére máig megmaradt magyar falunak.

Kostelek
Kostelek

Egy kitűnő szállás Kóstelek közelében a Gyimesekben!

 Bagolyvár Panzió (Gyimesfelsőlok)

Bagolyvár Panzió (Gyimesfelsőlok)


 

A magyar oktatás helyzete

A Bákó megyéhez való csatolással egy időben megszüntetik a faluban a magyar nyelvű oktatást is. Kosteleken jelenleg egy óvoda, egy elemi és egy általános iskola működik. Az iskolás és óvodás gyerekek összlétszáma ma 60 körül mozog. Ez az arány sajnos évről évre csökkenő tendenciát mutat. A régebbi generációk nagycsalád modelljét a mai fiatalok nem követik, az egyke divatja a hagyományos falusi társadalomban is egyre nagyobb teret hódít. A magyar nyelvű oktatás az 1990-es évek végén indul el egyházi kezdeményezésre, a 36 évet a faluban lelkipásztorkodó plébános-esperes Salamon Antal iskolán kívüli munkájának köszönhetően. A plébános kísérletet tett az iskolai oktatás beindítására is, több-kevesebb sikerrel.

ház Kosteleken
ház Kosteleken

A 2005-ös év elejétől, a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program kezdeményezésére az iskolán kívüli magyar oktatást szakképzett pedagógusok veszik át, akik iskolán kívüli, délutáni foglalkozásokon tanítják a gyerekeket anyanyelvükön írni, olvasni. A fiatalokból, és a nagyobb iskolásokból helyi tánccsoport alakul, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a hagyományos gyimesi táncaikkal, énekkultúrájukkal.

szénatárzó Kosteleken
szénatárzó Kosteleken

2005 szeptemberétől a szülők kérése alapján a hivatalos iskolai oktatásba is bekerült a magyar nyelv oktatása, választható tantárgyként. Ma az iskolai oktatás keretein belül 42 gyerek tanul magyarul heti három alkalommal. Jelenleg a faluban Vaszi Levente tesz meg mindent a magyar oktatásért és közadakozásból egy Magyar Ház is létesült a Kultúrotthonnal szemben.

A legszebb legérdekesebb helyeket a térképünkön találhatod meg!

 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük