Ő a legbefolyásosabb székely, aki szerint a magyar irodalom 80%-a kuka!

Demeter Szilárd
Demeter Szilárd – fotó MTI

Tudtad? Demeter Szilárd: A magyar irodalom 80 százalékát kukázná és azt jelentette ki: „A magyar írók unalmasak”

  • Sokan az RMDSZ-t vezető Kelemen Hunorra gondolnak első körben, de mindenki tudja, hogy ma a média az úr, a különböző médiafelületeken lehet a legjobban befolyásolni az egyszerű embereket. Ha már nem volt igazán NAGY írói pályafutása (összesen 5 kötete jelent meg) Demeter Szilárdnak azt el kell ismerni, higy szervezésben sikeres, hiszen úgy egyesítette a magyar adófizetők pénzéből a romániai magyar médiát, hogy a teljes romániai magyarságot eléri. 
  • Jelenleg a fiatal és a középgeneráció írói, kritikusai és zenészei szinte kizárólag Demeter Szilárdon keresztül juthatnak állami pénzekhez. Az egész – valójában állami – ösztöndíjrendszer az ő kezében van: a költőknek a Térey-, az íróknak a Móricz Zsigmond-, a fordítóknak a Babits Mihály-, a drámaíróknak az Örkény István-, a kutatóknak az Oláh János-ösztöndíj ígér állandó bevételt. A Nemzeti Kulturális Alap és egyéb források (például önkormányzatok, kiadók kínálnak alkalmanként pályázatokat, ösztöndíjakat) eltörpülnek mindezek mellett. A kultúráért felelős miniszternek van még egy jelentősebb támogatási kerete. Ő és Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, legutóbb péládául Zalatnay Sarolta énekesnőnek ítélt oda 10 millió forint támogatást, véletlenül épp akkor, amikor Zalatnay látványosan és nagy nyilvánosság előtt aláírta a Fidesz „Stop Gyurcsány, stop Karácsony” petícióját.
  • Demeter Szilárd Székelyudvarhelyen született. Író, politikai elemző, publicista, végzettsége szerint filozófus; 2019 decembere óta a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. 2020. január 1-től 2021. december 31-ig meghatározott időre a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa havi 650 ezer Ft.-ért. Írói álneve Tempetőfi.
  • Életpályája elég változatos volt és furcsa leírni, hogy Tőkés László püspök, Európai parlementi képviselő mellett dolgozott, mint sajtófőnök és irodavezető 2008-tól 2014-ig. Tőkés László mellől lendült át a Századvég Alapítványhoz 2014-ben, és dolgozott immár kutató-elemzőként (anélkül, hogy bármi érdemleges megjelent volna a neve alatt társadalomkutatóként, íróként vagy szakértőként). El lehet mondani, hogy irodalmi életpályája nincs, teljesítménye nem hiteles, ami indokolttá tehetné a jelenlegi megbizatásait. Talán életpályáját a Borzonti Enyed Zsolt medveleséhez lehetne hasonlítani.
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd – forrás: internet

Gondosan eltervezett manőverekkel, Demeter Szilárd irányításával mentették ki a székelyföldi újságokat a csőd alól! 

Persze ahol nin média, ott a vírus se terjed!

 

 

A magyar kormány mégsem hagyta veszni a több napilapot (KrónikaVásárhelyi HírlapCsíki HírlapGyergyói HírlapUdvarhelyi Híradó, Nyugati Jelen), egy hetilapot (Erdélyi Napló) és az erdélyi magyar média egyik legnézettebb hírportálját (szekelyhon.ro) működtető céget.

2017 végén, 2018 elején diszkréten hajtották végre a gondosan kitervelt manővereket, amelyek egyik fő mozgatója az erdélyi sajtótröszt szellemi atyja és „nem hivatalos nagykövete”, az akkor már régóta a magyar kormány háttérintézményeiben dolgozó Demeter Szilárd volt.

Első lépésben 2017. december 27-én a korábban nem túl ismert Erdélyi Médiatér Egyesület (hivatalos neve: Asociația pentru Spațiul Media Transilvan) 1,45 milliárd forint támogatásban részesült a magyar adófizetők pénzéből. Három és fél év alatt, 2021. június végéig 7,45 milliárd forint (jelenlegi árfolyamon 20 millió euró) támogatást kapott a magyar kormánytól az Erdélyi Médiatér Egyesület. A támogatás révén a korábban ismeretlen egyesület az erdélyi magyar sajtó messze legnagyobb médiatrösztjévé vált: ma már azokat a médiaorgánumokat könnyebb felsorolni, amelyek nem tartoznak az egyesület portfóliójába.

Érthető, hogy a romániai magyar sajtóban soha nem jelenik meg negatív kritika a magyar kormánypártól!

Ha nem a pályázatokat, hanem az egyesület éves mérlegét nézzük, akkor tavaly 18,2 millió lej (3,6 millió EUR) körüli jövedelemmel zárt az Erdélyi Médiatér egyesület. Ennyi bevétellel az erdélyi magyarnál sokszorosan nagyobb román médiapiacon is csak a nagyok rendelkeznek.

Demeter Szilárd híres a magyar színészeket, írókat megbotránkoztató írásairól és szinte a teljes kulturális közösség elhatárolódik tőle. Farkashházy Tivadar éles kritikával reagált Demeter írásaira, aki Farkasházy írása szerint „pénzosztogató senkiként” semmit nem tett le az asztalra (összesen öt írását adták ki), ami feljogosítaná az évtizedek óta prosperáló színészek minősítésére!

Farkasházy Tivadar teljes kritikáját itt lehet olvasni: KRITIKA

Demeter Szilárdnál van a kasszakulcs, de sajnos sokan általánosítják őt Erdéllyel, vagy Székelyfölddel, pedig nem kellene!

Demeter Szilárd mint a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója: A PIM 2019-ben három évre 17 milliárd forintos támogatást biztosított a kormány, majd ugyanaz a kormányhatározat, ami 23 milliárdot adott a könnyűzenére, további mintegy 40 milliárdot helyezett kilátásba, szintén a Demeter által létrehozott Petőfi Irodalmi Ügynökségen keresztül, az irodalomra.

Cikk: Azért baj Demeter Szilárd szarozása, mert nála a kasszakulcs

A leggazdagabb székely Magyarországon él, de Székelyföldön magánrepülőteret épít!

 

 

 

források: Átlátszó.hu, jelen.media, hvg, telex, wikipédia, Erdély Átlátszó

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük